Washington

Obama afirma que el "cas Petraeus" no ha posat en perill la seguretat nacional

A la primera compareixença davant dels periodistes després de la reelecció, Obama es va mostrar molt prudent sobre el "cas Petraeus" i va parlar del canvi climàtic i d'apujar impostos al 2% més ric.

Actualitzat
El president dels Estats Units, Barack Obama, ha afirmat que els afers de David Petraeus no han posat en perill la seguretat nacional. Ho ha dit a la primera compareixença davant dels mitjans de comunicació després de la relecció el 6 de novembre, on s'ha referit a d'altres qüestions com ara el canvi climàtic o la proposta d'apujar els impostos al 2% més ric de la població.

La primera pregunta a Obama ha estat, però, sobre la dimissió del cap de la CIA, l'exgeneral Petraeus, per una relació extraconjugal. Obama ha lloat la feina de Petraus i ha afirmat: "Del que he vist fins ara, no tinc proves que hagi quedat al descobert cap secret de manera que hagi tingut cap impacte negatiu en la nostra seguretat nacional".

Precisament l'exgeneral David Petraeus, a l'ull de l'huracà des que va dimitir la setmana passada com a responsable màxim de la CIA, compareixerà aquest dijous davant la comissió del Congrés que analitza l'atac al consolat nord-americà a Bengasi, que va costar la vida a l'ambaixador dels Estats Units a Líbia.

L'FBI no va informar fins fa pocs dies la Casa Blanca d'una investigació que feia mesos que durava. "És correcte?", li han demanat a Obama, que ha dit que confia en els protocols de la policia federal i que encara hi ha afegit: "Si ens ho haguessin dit, potser vostè m'estaria preguntant des de la seva cadira per què estava interferint en una investigació criminal. Per tant, ara el millor per a nosaltres és veure com es desenvolupa el procés".

Les altres qüestions: deute, immigració, canvi climàtic

El primer objectiu de la nova presidència és acordar amb els republicans una reducció del dèficit que no porti els Estats Units a una recessió. I això vol dir insistir en l'augment d'impostos al 2% més ric de la població, perquè altres solucions no funcionarien. "És molt dificil veure com arribes a reduir un bilió de dòlars de dèficit, si és seriós, només acabant amb deduccions i exempcions. Els números tendeixen a no sortir."

Pel que fa a la qüestió siriana, Obama només ha encoratjat els rebels sirians a cohesionar-se per poder-los reconèixer com a govern.

A més a més, també ha indicat que espera reformar el sistema d'immigració l'any que ve i accelerar la lluita contra el canvi climatic al segon periode de la seva presidència. "No podem atribuir cap fenomen meteorològic al canvi climatic, però el que sí que sabem és que la temperatura del planeta està pujant fins i tot més de pressa del que s'havia predit deu anys enrere", ha dit Obama just abans de visitar aquest dijous les zones de Nova York devastades per la tempesta "Sandy".

Romney parla d'eleccions comprades


Mentre que Obama ha parlat per primera vegada com a president reelegit, el candidat republicà derrotat, Mitt Romney, ha justificat el desenllaç de les eleccions presidencials de la setmana passada pels "regals" del candidat demòcrata a grups determinats, com ara els hispans, afroamericans i joves.

En una conferència telefònica amb donants de la seva campanya, l'exgovernador de Massachusetts ha assegurat que la campanya d'Obama "es va centrar a donar a determinats grups un gran regal, va fer grans esforços en petites coses. Per cert, aquestes petites coses sumen bilions de dòlars", ha afirmat en referència a l'abundant deute dels EUA.

Entre les "petites coses", Romney ha citat els estudiants joves, als quals, segons ha dit, el president Obama "ha perdonat els interessos dels seus deutes estudiantils".

Anar al contingut