Sant Joan Despí

Herrera: "Jo vull un estat propi que es pugui federar i, si no, que s'obrin noves vies"

El líder d'ICV ha assegurat que en les eleccions guanyarà el dret a decidir i la força de la democràcia. Tot dependrà, diu, de la pregunta consensuada, i ICV es decanta per la versió escocesa. Herrera ha fet una crida a Mas perquè escolti la vaga i reorienti les seves polítiques.

Actualitzat
El líder d'ICV, Joan Herrera, ha valorat positivament la vaga general del 14-N i n'ha destacat "un seguiment i una mobilització molt massius" fins i tot més amplis que la del passat 29 de març. "Un exemple que la gent diu prou a les retallades i l'austeritat i que hi ha alternativa", ha dit a "Els matins" de TV3.

Així doncs, considera que aquesta vaga, que "va contra els dogmàtics de l'austeritat", ha de servir per canviar les polítiques econòmiques. En aquest sentit, ha fet una crida al president Mas que, més que respectar la vaga com diu, escolti la vaga i reorienti les seves polítiques. I és que pel líder d'ICV, el govern "ha retallat més del que tocava i als sectors més vulnerables".

Per això, considera que "cal redistribuir els esforços i la riquesa" i "retallar les despeses supèrflues. Així, afegeix que "s'ha retallar on és immoral", com les beques de menjadors."Hi ha famílies que no poden garantir els tres àpats", ha manifestat Herrera, que està convençut que si no estiguéssim en període electoral Mas continuaria defensat les mateixes polítiques. En la mateixa línia, creu que es pot obtenir liquiditat amb una lluita contra el frau fiscal o recuperant l'impost de successions.

Després de manifestar que "Boi Ruiz no fa de conseller de Salut, sinó de conseller de les mútues", el candidat ecosocialista ha assegurat que "els pobres són més pobres i els rics són iguals o més. Davant d'això, Herrera ha criticat que se segueixi el model irlandès i ha assegurat que cal fer "un gir de 180 graus" ja que avui el capital se'n va a països que inverteixen en salut i educació com Dinamarca o Suècia.

Pel que fa als desnonaments, el líder d'ICV ha afirmat que es tracta d'"una petita primera victòria" que el PP, el PSOE i CiU revisessin la llei hipotecària i "això és una victòria de la pressió social". No obstant, la qualifica d'"insuficient" perquè es manté la legislació hipotecària. Després de d'assegurar que "el signifiquen les hipoteques en el còmput bancari és un 3%", ha reclamat als bancs que "no facin negoci a costa d'especular i dels drets fonamentals dels ciutadans".

"El dret social i el dret a decidir són el mateix"

"Jo vull un país d'esquerres, amb justícia i amb ecologia", ha dit Herrera, per qui "el dret social i el dret a decidir són el mateix". El candidat ecosocialista, que ha recordat que en aquestes eleccions "no discutim sobre sí o no a la independència, sinó sobre el dret a decidir", creu, precisament, que en aquestes eleccions "guanyarà el dret a decidir i serà una decisió de les persones i de la força de la democràcia, "fins i tot el PSC ho diu amb la boca petita". Tot dependrà, diu, la pregunta consensuada, que ICV es decanta per la versió escocesa.

Sense posicionar-se sobre la independència, Herrera ha manifestat: "Jo vull un estat propi que es pugui federar, confederar, i si no que s'obrin noves vies". Sobre el que sí que s'ha posicionat és que "rebutjarem que les coses es quedin com fins ara. No contemplo que no es permeti el dret a decidir o l'estat plural", ha dit. I ha afegit: "No és una qüestió de diners, sinó de com som; s'ha de situar en termes democràtics". Per Herrera, a més, "l'adversari de tots plegats és el centralisme del PP", acompanyat de "la indiferència dels socialistes".

Una alternativa d'esquerres

En qualsevol cas, ha defensat que, segons els resultats de les eleccions, "podem construir una alternativa perquè creiem que en necessitem una nítidament d'esquerres", diferent de CiU, "que és més de dretes que mai". En aquest sentit, "és urgent la necessitat de sumar tota la gent d'esquerres" perquè "plantin cara". I és que "per molt independents que siguem, si qui governa només està disposat a retallar acabarem al pou", ha assegurat.

Herrera, que creu que els governs "són freds davant el patiment i que no ens podem permetre tanta insensibilitat", diu que ara per ara no es veu en un govern amb CiU si no canvia polítiques. I no ho creu.

Finalment, Herrera ha assegurat que "no se sent líder", ja que "avui crec que els lideratges han de ser compartits. Aquest és el millor lideratge, el col·lectiu".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut