Barcelona

Puig admet possibles excessos dels Mossos durant el 14-N a Tarragona

El conseller d'Interior, Felip Puig, ha dit que "lamenta" el cop de porra al cap "fortuït" que va rebre un nen de 13 anys a Tarragona. Però reconeix que els cops a la noia no s'adiuen amb els protocols i que s'investigaran aquests fets.

Actualitzat
El conseller d'Interior, Felip Puig, ha assegurat que els Mossos d'Esquadra no tenien voluntat d'agredir el nen de 13 anys que va rebre un cop que li va fer un trau al cap."Lamento profundament la situació produïda d'una manera fortuïta. Ni tan sols participava en els atacs, i estava intentant sortir per la mateixa línia que ho feien les persones que agredien la policia", ha explicat sobre el nen i els fets en què es va veure implicat.

Puig ha reiterat que el nen va sortir malparat d'una "situació fortuïta, quan sense intenció de tocar aquest nen la inèrcia d'un dels cops toca en el crani". El conseller ha afegit que va rebre "de rebot" i ha declarat que "sense ànim de justificar els fets" entenia que "s'han d'emmarcar en un ambient de tensió" generada per l'intent de controlar la situació al centre de Tarragona.

Puig ha reiterat que el nen va rebre el cop de porra perquè una motxilla va fer rebotar la càrrega al seu cap, cosa que li va provocar una ferida que va necessitar quatre punts. Segons el conseller, el nen se n'anava de la concentració al centre de Tarragona per la mateixa via que ho feien els membres d'un piquet que els Mossos perseguien després de rebre l'ordre de càrrega perquè havien agredit la línia policial increpant-los i llançant-los objectes.

La mare del menor amb el trau al cap ha denunciat l'actuació dels Mossos davant dels jutjats. El pare d'una noia que també va ser agredida a Tarragona, i que apareix al vídeo de la càrrega policial, ha confirmat també que ha presentat una denúncia contra els Mossos d'Esquadra. "Jo crec que abans d'aixecar una porra, hi ha una paraula. Es pot apartar la persona i dir-li que no es fiqui aquí, veient que són menors. En aquell lloc no hi havia cap enrenou, estava 200 metres més amunt", ha afirmat Juan Carlos Feijóo, pare de la noia agredida, en una concentració que s'ha fet a Tarragona contra l'actuació policial.

PP, Esquerra Republicana i Solidaritat ja han demanat la compareixença de Felip Puig davant de la Diputació Permanent. El Partit Socialista i Iniciativa n'ha demanat la dimissió.

Concentració contra l'actuació policial

Unes 200 persones s'han concentrat aquest dijous a la plaça de Sant Jaume de Barcelona, davant de la seu de la Generalitat, per protestar contra l'actuació dels Mossos d'Esquadra durant la vaga general del 14 de novembre.

Els manifestants portaven pancartes on es podria llegir "Stop bales de goma" o "Ja n'hi ha prou de repressió als lluitadors" i han demanat la dimissió del conseller Felip Puig i del director de la policia catalana, Manel Prat. També han reclamat que es depurin responsabilitats i que es deixi en llibertat totes les persones que van ser detingudes durant la vaga general.

S'investigarà si hi va haver actuacions incorrectes

El conseller d'Interior ha reconegut que a les imatges mostrades per televisió també es poden observar accions fora del protocol i de l'acció ordenada. Preguntat sobre si es referia als cops d'un mosso contra una noia que estava dreta i que va posar-se les mans al cap en veure el que li havia passat al nen, Puig ha assentit i ha reconegut que aquests fets havien estat motiu de l'obertura d'una investigació interna.

Sobre aquest punt, no ha descartat mesures disciplinàries per aquest incident quan ha dit: "S'haurà de justificar, corregir o rectificar i, si és el cas, sancionar". Però ha afegit que això ho dirà la informació reservada i l'expedient disciplinari que se'n derivarà i que fins al moment queda en suspens.

Crítica a Llanos de Luna


Sobre el desplegament policial amb motiu del 14-N, el conseller d'Interior també s'ha referit a la coordinació i col·laboració entre els diferents cossos policials de Catalunya i de l'Estat, que ha dit que va funcionar correctament, tot i que s'ha mostrat contrariat amb l'actitud de la delegada del govern espanyol, María Llanos de Luna. Puig ha dit que no vol entrar en polèmiques per no comprometre aquesta feina conjunta que sempre han dut a terme els dos cossos policials, però que no els havia posat les coses fàcils.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut