El cel al Port de la Bonaigua. Autors: Ramon i Conxi.
El cel al Port de la Bonaigua. Autors: Ramon i Conxi.
Barcelona

Pluja d'estels de les Leònides aquest cap de setmana

El temps no ens està acompanyant per gaudir de la pluja d'estels que arriba al seu màxim aquests dies: la de les Leònides. Les perspectives són molt millors per a la matinada de dilluns a dimarts.

RedaccióActualitzat
El temps no ens està acompanyant per gaudir de la pluja d'estels que arriba al seu màxim aquests dies: la de les Leònides. Com va passar el cap de setmana passat amb les Tàurides, núvols, pluja i bancs de boira ens ho posen molt difícil.

El màxim d'activitat va ser el matí de dissabte 17 de novembre: per tant, la nit més favorable era la de divendres a dissabte. Tot i això, també es van poder veure amb condicions meteorològiques òptimes la nit de dissabte a diumenge.

Les Leònides són un fenomen regular en aquestes dates de l'any. El cometa Temple-Tutttle passa cada 33 anys al voltant del Sol. El seu trànsit provoca esteles de residus de roca i gel que deixa suspesos a l'espai. Quan la Terra passa per aquesta zona, els residus o partícules entren en contacte amb l'atmosfera terrestre, s'encenen i és el que veiem com a pluja d'estels.

Cada 33 anys, quan passa el cometa, l'activitat de la pluja és molt més intensa i pot superar el miler de meteors per hora, com va ser el cas del 2001. Enguany, la intensitat serà menor que el 2001, però visible a simple vista, sense necessitat de telescopi: es podran veure al voltant d'uns 20 meteors per hora.

Si tenim ocasió d'observar-ho, veurem els meteors de color vermellós i molt ràpids, i és habitual que deixin una cua de color verd que pot persistir durant uns segons.

La millor manera d'observar les pluges d'estels és fer-ho des d'indrets sense contaminació lumínica. Aquest dies la lluna hi ajuda, ja que tot just ha començat la fase creixent. L'altre factor natural decisiu, tenir una nit serena, serà molt improbable a la major part del territori aquesta matinada, a causa de la influència d'una pertorbació que farà la guitza. En canvi, les perspectives milloren per a l'inici de la setmana: la retirada de la borrasca portarà grans clarianes. Com que es preveu un altre màxim d'activitat dimarts al matí, la matinada de dilluns a dimarts serà un moment propici per a l'observació.





Anar al contingut