Un dels exemplars de peix globus verinós que s'ha capturat al litoral català
Un dels exemplars de peix globus verinós que s'ha capturat al litoral català (Foto: ACN)
Sant Carles de la Ràpita

La Direcció General de Pesca i Afers Marítims localitza un peix globus verinós a les costes catalanes

El peix conté unes toxines que es localitzen a les vísceres (fetge i ovaris) però no es descarta que també la musculatura contingui el verí. El peix és similar al verat però es distingeix per una bossa que té a la part inferior. Les autoritats recomanen que els qui el pesquin el separin de la resta d'exemplars i avisin els serveis perquè el puguin examinar.

Actualitzat
La Direcció General de Pesca i Afers Marítims ha detectat la presència d'un peix globus verinós al litoral de Catalunya. La toxina del peix es troba a les vísceres (fetge i ovaris) però no es descarta que també n'hi pugui haver a la musculatura. Les autoritats recomanen que no s'ingereixi, ja que a l'hora de netejar-lo, la toxina pot passar a la carn. Els danys que provoca afecten directament el sistema nerviós i poden causar des d'un formigueig a la cara i a les mans fins a una aturada cardíaca en el cas que la ingesta fos elevada. Fins ara se n'han localitzat pocs exemplars.

El peix és molt similar al verat, però té una bossa a la part inferior que el distingeix. Pertany al gènere conegut com "Lagocephalus" i es tracta d'una espècie que viu en aigües de l'Atlàntic nord i del Mediterrani, on probablement va entrar a través del canal de Suez. "Es tracta d'un peix pelàgic, és a dir, que neda entre les aigües que no estan en contacte amb el fons marí", explica la cap del Servei de Recursos Marins de la direcció general, Rosario Allué. Una de les zones on s'ha localitzat l'exemplar ha estat el litoral del Montsià, on els pescadors de la confraria de Sant Carles de la Ràpita en van pescar un mentre pescaven amb les xarxes. El govern demana que en cas de capturar-ne algun exemplar s'alerti les autoritats.

L'avís de la Direcció General s'ha acompanyat de fotografies i un text que diu: "Has vist aquest peix! O algun altre que se li assembli? Es coneix com a peix globus. Hi ha constància de la seva presència a Catalunya. És tòxic i molt perillós per a la salut. Està prohibida la seva comercialització". Segons explica Allué, l'avís es dirigeix sobretot als pescadors recreatius. "Les confraries i els professionals ja estan al cas i saben que és tòxic; però aquells més esporàdics o que pesquen per afició, el poden confondre amb un altre peix que sí que es menja", ha concretat.

La Generalitat ha demanat a tothom que en pesqui algun que el separi de la resta de captures, el guardi en fresc o congelat i avisi la Direcció General o l'Institut d'investigació de la Generalitat de Catalunya. L'alerta pretén evitar la comercialització i el consum del peix verinós però també intenta recopilar informació sobre l'hàbitat del peix globus. La cap de Servei de Protecció de Recursos Marítims ha explicat que és una espècie rara i no es pot quantificar. L'important, segons destaca, és registrar allà on es troba per saber si es tracta d'un peix estacional o si té pautes de comportament previsible.


Anar al contingut