Desarticulada una organització criminal presumptament responsable de l'enviament del 70% de les dones russes portades a Espanya per a la seva e…
Desarticulada una organització criminal presumptament responsable de l'enviament del 70% de les russes portades a Espanya per ser explotades sexualment
Madrid

La Policia desarticula una xarxa de prostitució que ha traslladat 8.000 dones de Rússia a Espanya

Amb el pretext de falses ofertes de treball, una trama de prostitució ha estat traslladant dones des de Rússia fins a Espanya, vint a la setmana, des del 2005. En l'"operació Arcano" la Policia ha detingut 18 persones i s'han immobilitzat béns per un import de 3,5 milions d'euros. El balanç aproximat de dones traslladades en tot aquest temps és de 8.000.

Actualitzat
La Policia Nacional i el Servei Federal de Seguretat de Rússia han desarticulat una organització criminal que es dedicava a traslladar dones des de Rússia fins a Espanya amb el pretext de falses ofertes de treball i amb l'objectiu d'explotar-les sexualment. Unes vint dones a la setmana des del 2005 fan un balanç aproximat de 8.000 víctimes introduïdes directament a la xarxa de prostitució que finalment ha estat desarticulada. Sembla que es tracta de "la major organització criminal russa" d'aquestes característiques.

En l'"operació Arcano", la policia ha detingut 18 persones -14 homes i 4 dones-, la majoria de nacionalitat russa. Entre elles, el capitost de la trama responsable del trasllat del 70 per cent de les russes portades a Espanya. A més, s'han fet 12 escorcolls i s'han intervingut 65.000 euros en efectiu, sis vehicles de gamma alta, joies de gran valor i documentació diversa.

Les falsificacions dels passaports eren de gran qualitat. La banda els enviava a Rússia per prolongar el temps d'estada de les dones a Espanya. Segons el relat de nombroses víctimes, el pretext que la xarxa feia servir eren falses ofertes de treball. Després de simular un viatge turístic, les dones feien la primera part de la ruta cap a Espanya en autobusos de línia fins a Varsòvia, Praga o Hèlsinki. Des d'aquests indrets, volaven fins a Madrid, Barcelona o Màlaga i aquí eren recollides per algun membre de l'organització o guiades telefònicament fins a la seva destinació final.

En la segona fase de l'operació, tant a Rússia com a Espanya, els agents van aconseguir establir una connexió directa entre el principal responsable de l'organització i les dones traslladades. És en aquest punt quan es va poder procedir a la detenció del cap de la banda criminal. La dificultat principal per identificar-lo, en un primer moment, es va trobar en el fet que mai feia servir el seu nom real.

També va ser detingut el correu de l'organització, que s'encarregava de portar a Moscou els passaports de les víctimes.

L'organització es dividia en tres aparells: captació, documentació i trasllat. L'objectiu d'aquesta estructura era evitar cap contacte entre dones i responsables. Les víctimes únicament establien comunicació amb els graons més baixos de la xarxa. Els beneficis obtinguts eren blanquejats i desviats a societats patrimonials deslligades de la prostitució, per a la qual cosa comptaven amb la col·laboració especialitzada d'un gestor.

L'operació ha comportat el bloqueig de diversos comptes corrents, la clausura temporal de quatre dels prostíbuls investigats, l'embargament de diversos immobles i la immobilització de béns per un import aproximat de 3,5 milions d'euros.

Als detinguts se'ls imputen els delictes de pertinença a organització criminal, contra els drets dels ciutadans estrangers, contra els drets dels treballadors, relatius a la prostitució, falsedat documental i blanqueig de capitals.


Anar al contingut