Sant Joan Despí

Els set candidats amb representació parlamentària "s'enfronten" a TV3 en un debat sobre sobiranisme i crisi

Ramon Pellicer ha estat l'àrbitre de l'únic debat entre els candidats de les set formacions amb representació parlamentària d'aquesta campanya electoral. El seu objectiu: que els ciutadans tinguin més eines per decidir el vot

El programa ha tingut un gran seguiment a les xarxes socials i l'etiqueta #debatTV3 ha estat trending topic mundial al llarg de més de dues hores

Actualitzat
El primer i únic debat amb els set candidats dels partits amb representació al Parlament d'aquesta campanya electoral s'ha fet aquest diumenge a TV3, amb retransmissió simultània per Catalunya Ràdio, amb la moderació de Ramon Pellicer, que ha presentat els candidats demanat-los una valoració del què diuen les enquestes. Tots han coincidit en esperar la nit electoral per parlar de resultats reals.

L'eix nacional

Presentacions fetes, ha encetat el bloc sobre la relació entre Catalunya i Espanya, amb mig minut d'exposició individual per cada partit, el candidat a la reelecció i representant de CiU, Artur Mas. Mas ha justificat la convocatòria d'eleccions anticipades en constatar que després de més de 30 anys intentant transformar la relació d'Espanya envers Catalunya en una relació amable i respectuosa "no ens n'hem sortit". Davant d'això, i de la negativa de Rajoy a negociar el pacte fiscal, Mas ha dit que escoltant la veu del poble va prendre la decisió amb un compromís amb el dret a decidir i de celebrar una consulta en aquesta legislatura.

Pere Navarro, el candidat socialista, ha assegurat que aquestes eleccions no eren necessàries perquè, ha dit, CiU ja tenia majoria amb el PP per continuar retallant i majoria amb ERC i ICV per caminar cap a la independència. Navarro ha valorat negativament els dos anys de govern d'Artur Mas i ha recordat que no ha aconseguit sortir exitós en cap de les seves prioritats: pacte fiscal, reactivar les polítiques econòmiques i prioritzar polítiques socials. Per contra, ha conclòs, Mas s'embolica amb l'estalada i Alícia Sánchez Camacho amb la bandera espanyola. Enmig, el PSC i la seva defensa del federalisme per continuar un projecte amb Espanya i amb millors condicions.

L'única dona en la cursa electoral, la popular Alícia Sánchez Camacho, també ha considerat innecessàries les eleccions. Creu que la convocatòria respon al fet que Mas no ha volgut seguir governant i que ha justificat la seva mala gestió avançant unes eleccions en què les prioritats han de ser els 840.000 aturats i sortir crisi. Per Camacho la solució és seguir a Espanya perquè té més avantatges i no afegir cap més problema. La popular ha acusat Mas de no voler negociar amb Rajoy i de portar Catalunya cap a un camí sense retorn. Per això, i canviant al castellà, ha assegurat als catalans que se senten espanyols que el PP és l'opció que ningú els separarà.

L'ecosocialista Joan Herrera ha assegurat que ICV-EUiA està pel dret a decidir, pel no a l'immovilisme, pel no a la hostilitat del PP i el no a la indiferència del PSOE. I ha establert les tres coses que volen: el dret a decidir, el reconeixament com a nació i el poder polític per un govern de proximitat. Per aconseguir aquesta sobirania ha fixat dos possibles marcs, l'estat federal plurinacional o de la UE. De què depèn? Segons ell de la voluntat de pacte i de la voluntat del poble.

El número 1 de la candidatura republicana, Oriol Junqueras, ha iniciat la seva exposició recordant els aturats que hi ha a Catalunya, les famílies sense ingressos, els desnonades o els empresaris que s'han jugat el patrimoni per salvar l'empresa. Pensant en ells ha dit que quan més temps estiguem a Espanya hi haurà més deute públic per les administracions, empreses tancades o treballadors sense feina. Per això ha dit que la independència no és només una qüestio de dret, sinó també una necessitat urgent.

El candidat de Ciutadans, Albert Rivera, en una exposició íntegrament en castellà, ha començat dient que Catalunya no és una nació diferent d'Espanya, sinó una comunitat líder que ha de continuar sent-ho. Per això diu que la solució és arreglar Espanya, no trencar-la. Rivera ha posat C's enmig d'aquells que volen trencar-la, com CiU, ERC o ICV, i dels que no volen tocar res, PP i PSOE. Enfront d'uns i altres, la solució és el que ells proposen: arreglar-la i reformar-la.

El cap de llista per Solidaritat per la Independència, Alfons López Tena, ha tancat el primer torn d'intervencions dient que aquesta nit 225.000 nens i nenes no soparan. Assegura que situacions com aquesta s'ha intentat redreçar primer amb un Estatut que va fracassar i després amb un pacte fiscal, que també. Només queda, segons ell, el camí de la independència i "recuperar allò que Espanya ens roba cada anys i governar-nos nosaltres mateixos i ser un estat tant independent, digne i pròsper i que pren les seves decisions com qualsevol altre.

L'eix social

La segona part del debat girava al voltant de la crisi, els seus efectes i les seves conseqüències. Mas ha justificat les retallades per la forta recessió que pateix el país i ha acusat els partits de portar aquest debat des de la demagògia i el populisme. Mas ha recordat que no hi ha cap païs a la UE que no estigui duent a terme retallades: "Jo només veig que tots els governs sense excepció, inclòs França, han fet les retallades més grans de la seva història".

Navarro ha reclamat un millor finançament i més recursos per Catalunya però també utilitzar-los millor. "Si es retallen els drets i els serveis i es treuen els impostos als rics, si les classes mitjanes i treballadores han de suportar el pes de la crisi, això no és la solució que necessitem", ha sentenciat el candidat del PSC.

Per Sánchez Camacho, la prioritat dels catalans és sortir de la crisi i que es facin propostes per reduir els 840.000 aturats que hi ha actualment. En aquest sentit, la candidata popular ha assegurat que el balanç del govern de Mas no és gens bo i n'ha donat algunes xifres, tant de l'increment d'aturats com del nombre d'empreses tancades o el percentatge de fracàs escolar. Aquests són, ha dit, els reptes del PP i el que interessa a les persones.

Herrera s'ha fet una pregunta: "La gent està ara millor o pitjor ". I la resposta, segons ell, és que tothom està pitjor. Tothom excepte els més rics, ha dit, que són ara més rics. Això demostra, afageix, que en aquesta crisi no s'estan redistribuïnt els esforços. L'ecosocialista ha advertit que durant el debat s'escoltaria que no hi ha alternativa i que Mas diria que no pot però ha afegit que la gent ha de saber que si que pot però que "no vol tocar privilegis".

Per la seva banda, Oriol Junqueras ha denunciat que fa 15 anys que els salaris baixen mentre els interessos bancaris pugen. Davant d'això, Esquerra proposa rebaixar l'IRPF i l'IVA i traslladar aquesta pressió fiscal cap a la gent que té més recursos, "com els bancs i les SICAV, les societats d'inversió que només paguen l'1% dels seus beneficis mentre que la resta d'empresaris paguen 30 vegades més".

Per Rivera la qüestió principal és "quins diners tenim i en què els prioritzem". En aquest sentit, denuncia que el debat real de poder no és entre una lluita de classes empresaris-treballadors, sinó un debat entre estructures de partits, càrrecs de confiança i administracions i persones. "Cal treure greix -ha sentenciat- i aquí C's ha fet propostes que no es van acceptat per part dels altres partits".

Tena ha repassat què paga Catalunya en impostos cada any, 70.000 milions d'euros, i la quantitat que n'administra la Generalitat, 28.000. La resta, 42.000, es volatilitzen segons ell i d'aquests 22.000 ens els roba Espanya. El candidat de SI assegura que ni Mas ni cap altre president anterior pot fer res davant d'aquestes xifres perquè, diu, Catalunya no té competències i l'únic que pot fer és administrar mi
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut