La banca recomana construir més cases i donar més hipoteques per protegir els ciutadans dels desnonaments

El president de la patronal bancària ha fet aquestes declaracions en un esmorzar on el conseller delegat del Banc Sabadell ha reclamat que es separi el negoci hipotecari de fets puntuals i dramàtics. La banca creu que seria "perjudicial" fer reformes importants en la llei hipotecària per evitar desnonaments.

Actualitzat
El president de la patronal bancària, Miguel Martín, recomana construir més cases i donar més crèdits hipotecaris per protegir els ciutadans que estan a punt de perdre l'habitatge, en lloc de posar  "més traves". L'objectiu, que el crèdit hipotecari aflori quan més ho necessita. Martín considera que l'exclusió social no la crea el crèdit hipotecari sinó la crisi i adverteix que la gent no podria tenir la seva pròpia vivenda si no fos per la banca. Per això, considera que el crèdit ajuda a superar la crisi i cal construir més cases per protegir les persones en perill de quedar-se sense casa.

Martín ha fet aquestes declaracions en un esmorzar organitzat al Fòrum Nova Economia, on el conseller delegat del Banc Sabadell, Jaume Guardiola, ha reclamat que se separi el negoci hipotecari de fets puntuals i dramàtics.

Guardiola ha advertit dels riscos de canviar la llei hipotecària a la lleugera. El número dos del Sabadell ha explicat que no hi ha cap país al món amb més accés a la vivenda que Espanya, encara que això podria canviar "per la immediatesa" en els canvis de la llei hipotecària pel "drama dels desnonaments". Per Guardiola, es posarien en perill moltes qüestions. Per exemple, augmentarien considerablement les necessitats de capital del sector financer. A més, ha alertat: "Si convertim les hipoteques en un producte pitjor, tindrem més dificultats perquè el crèdit torni a fluir".

En una carta enviada aquest cap de setmana a directors de mitjans de comunicació, l'Associació Espanyola de Banca, que presideix Martín, considerava que seria "perjudicial" fer reformes importants en la llei hipotecària com a mesura per lluitar contra els desnonaments. "Podria trencar la seguretat jurídica" per als creditors i encariria i limitaria el crèdit per accedir a una vivenda, ha dit la banca. En concret, diu el comunicat: "Es podria alterar el mercat de cèl·lules hipotecàries", en el qual els inversors estrangers representen un percentatge molt destacat. També tindria impacte en les titularitzacions hipotecàries.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut