Madrid

La burocràcia retarda el cobrament de les noves taxes judicials, que entren en vigor avui

La nova llei que encareix recórrer a la justícia entra en vigor avui després de la seva publicació al BOE, però el ministeri no té a punt els formularis necessaris per posar-la en marxa i no s'aplicarà, previsiblement, fins al gener.

Actualitzat
Avui entra en vigor la polèmica pujada de taxes judicials, que farà més cara la justícia als ciutadans i que, per posar-ne un exemple, farà que calgui pagar 200 euros per recórrer una multa de trànsit. El cas és que la llei entra en vigor, però no s'aplicarà de moment perquè, segons al·lega el Ministeri de Justícia, no té a punt els formularis per posar-la en marxa.

El ministeri, que ho va anunciar a última hora aquest dimecres, va parlar d'unes setmanes per tenir enllestits els impresos i fonts de l'Agència Tributària, que és l'encarregada de gestionar les taxes, han concretat més i asseguren que treballen amb l'1 de gener de 2013 com a data més previsible d'aplicació.

Evitar la saturació, l'objectiu

El Ministeri de Justícia, que dirigeix Alberto Ruiz-Gallardón, ha explicat que les noves taxes judicials tenen per objectiu evitar la saturació dels jutjats i tenir més diners per millorar la justícia, especialment, la gratuïta. D'aquesta manera, Gallardón ha defensat la pujada de taxes i ha negat que tinguin afany recaptatori.

Però recórrer una resolució als tribunals ha passat a costar 800 euros i recórrer al Suprem, 1.200. La mesura ha arribat amb crítiques. Diversos sectors les troben excessives. Sobretot a Catalunya, on, des del maig, la Generalitat també aplica taxes judicials autonòmiques.

Taxes estatals + taxes autonòmiques

El vicedegà del Col·legi de Procuradors de Barcelona, Ramon Daví, ho explicava gràficament fa uns dies: "Fa sis mesos, cost zero. No pagaves res. No hi havia taxa. A partir que s'aprova la taxa autonòmica, toca pagar una taxa. Llavors per un plet de reclamació de 6.000 euros pagaves la taxa de 120 euros. Abans no pagaves res ara en pago 120. Si s'aprova la taxa estatal tal com la volen, pagaràs taxa estatal més taxa autonòmica, 450 euros."

Dificulta l'accés a la justícia


Jutges, fiscals i advocats asseguren que aquest cost pot dificultar l'accés dels ciutadans al servei públic de justícia. I en denuncien casos, com els de violència domèstica. La presidenta de l'Observatori contra Violència Domèstica al CGPJ, Inmaculada Montalbán, ha declarat: "La taxa suposa un obstacle més perquè les dones víctimes de maltractaments trenquin d'una vegada per totes la vinculació amb el seu agressor".

Fins ara, el govern central només aplicava taxes judicials a grans empreses, les que tenen ingressos superiors als vuit milions d'euros. Ara s'aplicarà a tots els ciutadans excepte els de rendes baixes, que tenen dret a la justícia gratuïta.

Així, la portaveu del Congrés del PSOE, Soraya Rodríguez, que ha anunciat que recorreran la normativa al Constitucional, n'ha posat alguns exemples pràctics. Segons ha dit, una víctima d'accident de trànsit que es quedi tetraplègica necessitarà 6.050 euros per reclamar una indemnització; 6.650 si ha de presentar un recurs d'apel·lació i prop de 7.000 euros si arriba a la cassació.

Les noves taxes ja s'han fet sentir a les xarxes socials amb l'etiqueta #stoptasasjudiciales. Entre els missatges a Twitter: "Això serà un desastre. Si no tens diners, no tens drets".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut