Ramallah

El cadàver de Yasser Arafat serà exhumat dimarts que ve

El cadàver de l'històric dirigent palestí Yasser Arafat serà exhumat dimarts que ve per un equip d'experts francesos i suïssos, sota la supervisió d'una delegació russa, amb la finalitat de prendre proves que ajudin a aclarir les raons de la seva mort.

Actualitzat
El cadàver de l'històric dirigent palestí Yasser Arafat serà exhumat dimarts que ve per un equip d'experts francesos i suïssos, sota la supervisió d'una delegació russa, amb la finalitat de prendre proves que ajudin a aclarir les raons de la seva mort.

"El dia 27 s'obrirà la tomba sense cap presència dels mitjans de comunicació", ha dit en roda de premsa Taufik Tirawi, president de la comissió creada per l'Autoritat Nacional Palestina (ANP) per aclarir les raons de la mort del dirigent palestí el 2004.

Tirawi, que ha explicat els procediments per a l'exhumació del cadàver i les investigacions "in situ", ha afirmat que tot es farà d'acord amb la "sobirania palestina".

"Hi ha un acord entre els palestins i les diferents parts", ha dit el destacat funcionari, i ha explicat que l'equip judicial francès a càrrec del cas s'ocuparà de la investigació en el terreny, però "només la fiscalia palestina prendrà testimoniatge a la gent" que el va envoltar en els seus últims dies a Ramallah.

La mort d'Arafat va ser denunciada l'estiu passat a un tribunal francès per la seva viuda, Suha, després que, amb l'ajuda de la cadena de televisió Al-Jazeera, un institut científic suís va descobrir restes de poloni en alguna de les seves peces de roba i pertinences.

Segons Tirawi, en l'anàlisi de proves biològiques del cadàver, hi participaran dos equips científics, un de francès i un altre de suís, i "els resultats d'aquestes seran lliurats immediatament als palestins".

"Al principi, els francesos van rebutjar fer-ho, però l'acord final així ho exigeix", ha assegurat.

La delegació russa actuarà com a observadora de tot el procés, per petició expressa del president de l'Autoritat Nacional Palestina (ANP), Mahmud Abbas.

Arafat va morir en un hospital militar prop de París l'11 de novembre del 2004 després de diverses setmanes d'agonia a Ramallah, on feia tres anys que estava reclòs per Israel.

La ràpida deterioració de la seva salut va encoratjar tot tipus de conspiracions sobre un possible enverinament, teoria que es va veure reforçada pel descobriment del poloni.

A principis de novembre, l'equip d'investigadors suïssos va fer una revisió preliminar de la tomba a Ramallah, i a continuació van començar els treballs per a l'obertura de la tomba, situada a escassos metres del lloc on va estar confinat abans de ser traslladat a França, la Muqata.

Anar al contingut