Barcelona

Més de quaranta mitjans i un centenar de periodistes estrangers segueixen sobre el terreny la jornada electoral

Mai unes eleccions catalanes havien suscitat tant d'interès entre els mitjans de comunicació de tot el món. Des de la manifestació de la Diada, diaris i televisions no deixen de parlar-ne. I aquest cap de setmana, un centenar de periodistes estrangers seguiran, sobre el terreny, la jornada electoral.

Actualitzat
Les eleccions de Catalunya han despertat un gran interès a la premsa internacional. Més de 40 mitjans de tot el món s'han acreditat al Parlament per seguir la jornada, a més dels periodistes que hi pugui haver fora de la seu oficial. Seran els que transmetran als seus països la imatge que tingui Catalunya.

Les impressions dels professionals estrangers recullen diverses visions. Són sensacions que expressen dubtes, simpaties i reticències i que, en tot cas, es barregen. Aquests són només alguns exemples de les seves opinions sobre les eleccions i el procés obert a Catalunya:

"Els txecs saben que hi ha una nació dintre d'Espanya"

El corresponsal de la Ràdio Nacional Txeca, David Cubeck, explica que "els txecs saben que hi ha una nació dintre d'Espanya que és part d'un país gran i que té la seva pròpia identitat". Per motius històrics, afegeix el periodista, "és una regió que té la seva pròpia economia, una economia que és més forta que la de la resta d'Espanya. Aquest crec que és un dels motius pels quals ara, més que abans, es parla d'independència".

La corresponsal canadenca veu la "miopia" de Madrid

Alexandra Shasha, la corresponsal de la televisió canadenca per a tota Europa, assegura que per als quebequesos no és difícil d'entendre què és Catalunya i per a la resta del Canadà, tampoc". La periodista és del parer que "aquestes eleccions són molt importants per al futur, tant de Catalunya com d'Espanya". Creu que "la situació política en els últims anys ha canviat força i que el suport per a la independència és molt més fort ara". Això, diu, "es pot veure en els sondejos, esclar, però també se sent. Sembla que la causa està motivada, en part, per la crisi, però també per la gran miopia política per part de Madrid".

A Rússia, "ens interessa molt que una cosa semblant pugui passar a la Unió Europea"

Irina Degai és presentadora d'un programa informatiu del canal Rússia 1. Subratlla que "la majoria dels russos coneixen millor Barcelona que Madrid, perquè per a nosaltres Catalunya representa Espanya. Diu que els professionals de la comunicació tenen la pretensió "d'ensenyar al públic què és Catalunya" i personalment es considera admiradora d'alguns dels seus "símbols", com "la sardana" o "els castellers". Explica que hi ha ciutadans del seu país que passen les vacances a Barcelona o a la Costa Daurada pensant que "és Espanya" i ara, "resulta que potser no serà així". És per això que "de sobte sorgeix aquest interès per les eleccions", diu. A més, argumenta que tots aquests temes resulten molt propers per als russos "perquè nosaltres vivíem a la Unió Soviètica i les repúbliques que formaven part de la URSS van esdevenir països independents, i ara ens sorprèn i ens interessa molt que una cosa semblant pugui passar a la Unió Europea.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut