Cartell electoral de Pere Navarro en un dels mítings del PSC
Cartell electoral de Pere Navarro en un dels mítings del PSC (Foto: ACN)
Barcelona

El PSC perd la segona força i registra els pitjors resultats de la seva història amb 20 escons

El PSC queda com a tercera força del Parlament de Catalunya, per darrere d'Esquerra Republicana. Els socialistes registren el pitjor resultat de la seva història amb 20 diputats, 8 menys que el 2010.

Felip GordilloActualitzat
Davallada història del PSC. Els socialistes catalans han registrat els pitjors resultats de la història i queden relegats a ser la tercera força del Parlament de Catalunya, per darrere d'Esquerra Republicana.

La candidatura encapçalada per Pere Navarro ha obtingut 20 diputats. El Partit dels Socialistes reculen vuit escons i perden la segona posició que havien mantingut històricament des de la restauració de la democràcia.

La davallada s'ha certificat a dos quarts d'onze de la nit, quan el PSC ha caigut fins a la tercera posició, que ja no ha abandonat. Els socialistes queden a un escó d'Esquerra Republicana, tot i obtenir 25.000 vots més. El PSC ha obtingut 522.000 vots, però la llei electoral els deixa amb un escó menys que ERC.

L'ambient a la seu del Partit dels Socialistes, al carrer Nicaragua, ha estat molt fred durant tota la nit, amb pocs militants i simpatitzants. El candidat, Pere Navarro, ha reconegut que els resultats no són els que volien, però ha destacat que s'han produït en el pitjor moment del partit i que superen el que apuntaven les enquestes.

Pitjors resultats de la història

Aquests són els pitjors resultats de la història del PSC. Perden una tercera part dels diputats que van obtenir fa dos anys, quan José Montilla va aconseguir 28 escons amb 572.33 vots. Els socialistes reculen vuit escons, 45.000 vots i fins a quatre punts en percentatge. Passen del 18,3% dels vots al 14,4.

Per circumscripcions, el PSC obté 14 escons a Barcelona, 4 menys que el 2010. Això sí, és l'única demarcació on es manté com a segona força. A Girona en perden un i passen de 3 a 2. A Lleida passen de 3 diputats a un i a Tarragona de 4 a 3.

Per comarques, el PSC aconsegueix imposar-se en percentatge de vot al Baix Llobregat amb poc més del 20%. A la resta, guanya Convergència i Unió.

"Un fracàs de l'alternativa d'Artur Mas"

El fins ara president del grup parlamentari del PSC, Xavier Sabaté, ha fet una primera valoració des del plató de TV3 al Parlament de Catalunya. Sabaté ha reconegut a l'inici de la nit electoral que amb les primeres dades el PSC "hauria perdut les eleccions".

El representant socialista, no obstant, ha constatat també que les dades demostren "un fracàs de l'alternativa d'Artur Mas i Convergència i Unió, que havia demanat una clara majoria per tirar endavant el seu projecte".

Des de la seu del PSC, al carrer Nicaragua, el director de campanya dels socialistes, Daniel Fernández, ha reconegut que no han estat capaços de convèncer amb les seves propostes. Fernández, que també és membre de l'executiva del partit, dóna per fet que tindrà un resultat "inferior a les expectatives". Per Fernández, el PSC ara haurà de "reflexionar, impulsar canvis i crear una alternativa creïble a la política econòmica injusta d'aquest país".

Després de "felicitar" CiU pel resultat que el sondeig atribueix a Mas, Fernández ha volgut remarcar que la forquilla de 54-57 escons per als nacionalistes suposarien "un fracàs en l'objectiu de Mas de convertir les eleccions en un plebiscit personal".
Anar al contingut