Joan Herrera, en una imatge d'arxiu durant la campanya.
Joan Herrera, en una imatge d'arxiu durant la campanya.
Barcelona

ICV-EUiA guanya 3 escons i, amb 13, obté els millors resultats de la seva història

Per circumscripcions, ICV-EUiA obté 10 escons a Barcelona, respecte als 8 del 2010; Girona i Tarragona mantenen l'escó que tenien i Lleida recupera el que va perdre en les últimes eleccions, que ocuparà Sara Vilà.

Marta CarnicéActualitzat
La coalició Iniciativa per Catalunya-Esquerra Unida i Alternativa no només ha mantingut els deu escons que tenia al Parlament sinó que s'ha consolidat amb 3 diputats més i n'ha passat a tenir 13, amb el 99,52% dels vots escrutats. Un total de 357.482 persones, el 9,90% dels votants, li han fet confiança.

Per circumscripcions, ICV-EUiA obté 10 escons a Barcelona, respecte als 8 del 2010; Girona i Tarragona mantenen l'escó que tenien, i Lleida recupera el que va perdre en les últimes eleccions, que ocuparà Sara Vilà.

Els millors resultats mai registrats

Es tracta dels millors resultats que ha obtingut mai la coalició ecosocialista en uns comicis, amb 126.658 votants més respecte al 2010 quan ICV-EUiA va tenir el suport de 230.824 persones, el 7,37%, que li van suposar 10 escons. Fins ara el record de diputats de la coalició era els 12 que va registrar el 2006, després de rebre el vot de 282.693 persones, el 9,52%.

Uns resultats també més bons dels que li donava el sondeig Ipsos de TV3 i Catalunya Ràdio, entre 10 i 12 escons. La majoria, a la demarcació de Barcelona, on el sondeig li donava una forquilla entre 9 i 10 escons. A Tarragona, el sondeig n'hi dóna un i a Girona i Lleida, entre 0 i un escó.

Sigui com sigui, ICV-EUiA, a més, passa a ser la cinquena formació en nombre de diputats al Parlament de Catalunya, per darrere de CiU, ERC, el PSC i el PPC i per davant de Ciutadans i les CUP.

Davant d'aquests resultats, sembla que l'estratègia per no prendre partit a favor o en contra de la independència en una campanya on l'eix nacional ha aclaparat tot el protagonisme, malgrat les retallades, l'ha beneficiat. Fins ara, Herrera només s'ha pronunciat a favor del dret a decidir per "un estat propi que es pugui federar" i com a màxim accepta "obrir noves vies", que no acaba de definir.

Una campanya en què ha posat èmfasi en el dret social i a treballar per l'estat del benestar i contra les retallades. Per fer-ho, Herrera sempre ha defensat una alternativa "nítidament d'esquerres" que lideri a Catalunya. En aquest sentit, ha mostrat "la seva mà estesa a les forces de l'esquerres - sobretot al PSC i ERC- per fer oposició a les polítiques insensibles d'Artur Mas". A partir dels resultats d'aquest 25-N, aquestes formacions obtindrien 54 escons, més els tres de les CUP. Ara caldrà veure què passa.

Primeres valoracions des d'ICV

En una primera valoració al programa de la nit electoral de TV3, Laia Ortiz ha dit que "amb prudència" creu que aquests resultats mostren que "s'està lluny de la convocatòria de majoria absoluta pel dret a decidir, que això correspon a tot el poble". També ha dit que aquests resultats evidencien la pluralitat del Catalunya i una disminució de les forces polítiques que "han estat governant i apliquen retallades".

Des de la seu d'ICV, Dolors Camats ha assegurat que la coalició se sent satisfeta per l'elevada participació en les eleccions, que ha estat històrica i ho ha atribuït "als moviments al carrer que s'han traduït en vots". També ho ha dit a Twitter:

Anar al contingut