El candidat de CiU, Artur Mas, aquest diumenge al matí (Foto: EFE)
Barcelona

CiU guanya les eleccions tot i perdre 12 escons i ERC esdevé la segona força

Convergència i Unió ha guanyat les eleccions amb 50 diputats. És una victòria amarga ja que la federació nacionalista perd fins a 12 diputats. ERC, amb 21 diputats, esdevé segona força. El PSC fa el pitjor resultat de la seva història. La CUP entra amb 3 diputats.

Joan Raventós RafecasActualitzat
Les eleccions al Parlament de Catalunya han situat amb CiU com a força guanyadora amb 50 escons. La majoria absoluta fixada als 68 escons queda, per tant, molt lluny de les aspiracions de la federació. El caràcter plebiscitari d'aquests comicis fa especialment interessant saber quin suport han obtingut les formacions que aposten clarament pel dret a decidir. En aquest espectre, CiU, ERC, ICV i CUP obtenen 87 dels 135 escons que formen el Parlament de Catalunya.

Una altra dada destacada d'aquesta cita és, justament, quants electors hi han acudit. La dada de participació és històrica, ja que han votat un 69,55% dels 5.257.252 electors que estaven cridats a les urnes, la qual cosa ja supera el percentatge rècord del 1984, que es va situar al 64,76%.

El recompte de vots confirma una victòria de Convergència i Unió per àmplia majoria. El candidat a la reelecció, Artur Mas, hauria revalidat la victòria amb 50 escons. El resultat no és, ni molt menys, el que esperava la federació nacionalista, que hauria firmat almenys mantenir la representació i, fins i tot, assolir la majoria absoluta. Ara, però, podria perdre fins a 12 escons respecte a les eleccions de fa dos anys.

ERC s'ha presentat amb un nou candidat i ha pogut arreplegar l'onada independentista aflorada a partir de la gran manifestació de l'11-S. Aquest binomi fa que els d'Oriol Junqueras obtinguin 21 diputats i esdevinguin segona força política per primera vegada. Fins ara en tenien 10 i aquest diumenge ratllarien de nou el seu millor resultat. Va ser el 2003 quan, amb més de mig milió de vots, ERC va obtenir 23 escons.

El PSC confirma la davallada pronosticada i dels 28 escons actuals baixaria als 20, el pitjor resultat de la formació en unes catalanes. El cap de cartell, Pere Navarro, s'estrenava com a tal en unes eleccions al Parlament i ho ha fet apostant per impulsar el federalisme i també unes polítiques socials lluny de les retallades.

El PPC pretenia ser segona força política al Parlament de Catalunya capitalitzant l'opció -no escrita- del "no" al caràcter plebiscitari d'aquests comicis tan centrats en el dret a decidir dels catalans sobre el seu futur com a país. Els d'Alícia Sánchez-Camacho aconsegueixen 19 escons respecte als 18 que tenien.

ICV hauria tret rèdit de la seva proposta antiretallades ja que augmentaria la seva presència al Parlament de Catalunya en un escó. Passaria dels 10 diputats actuals als 13.

Ciutadans hauria experimentat un punt d'inflexió en la seva aventura política. És la tercera vegada que es presenta a unes eleccions catalanes i després dels 3 diputats que els ha representat fins ara, en aquests comicis en podrien obtenir 9.

La campanya ha posat sobre la taula la possibilitat real que una nova opció política entrés a l'hemicicle de la Ciutadella. La Candidatura d'Unitat Popular havia decidit fer el pas de la política municipal a la nacional i aquella decisió presa en assemblea també ha obtingut també l'aval dels electors, que els haurien atorgat 3 diputats.

Solidaritat Catalana per la Independència va irrompre al Parlament fa dos anys amb una aposta nítida per la independència de Catalunya. Aleshores, amb Joan Laporta com a cap de cartell, va obtenir 4 escons. Ara, amb Alfons López Tena i una aposta més no tan exclusiva, els hauria fet perdre tots els escons i es quedaria sense representació.
Anar al contingut