Sant Joan Despí

Junqueras: "Podem aportar al país un gran acord des de l'oposició"

Esquerra està disposada a assumir les responsabilitats necessàries i caminar cap a la independència. "Nosaltres garantirem que el govern sigui fort, sempre que el govern faci propostes raonables i justes". I ha fet propostes concretes: treure l'euro per recepta, reinstaurar l'impost de successions, rebaixar una mica el tram autonòmic de l'IRPF i l'eurovinyeta.

Marta CarnicéActualitzat
Després de quedar com a segona força del Parlament de Catalunya, ERC es mostra disposada a formar part d'un acord de govern i a donar validesa a acords puntuals amb Convergència i Unió. "Crec que hi ha possibilitat d'entrar al govern, però també es pot fer des de l'oposició. No cal entrar-hi", ha dit Junqueras, que no descarta "la bondat d'ajudar CiU des de fora" l'executiu i posar-se d'acord amb qüestions importants de país. I és que pel líder d'ERC, "podem aportar un gran acord entre el govern i el principal partit de l'oposició", que "també pot garantir estabilitat institucional".

En declaracions a "Els matins" de TV3 Oriol, Junqueras ha demanat a Convergència i Unió que reflexioni quin tipus de govern vol per a aquesta legislatura i per tant decideixi amb qui vol arribar arribar a acords. Per Junqueras, Esquerra està disposada a assumir les responsabilitats necessàries. "ERC està preparada per assumir-les i caminar cap a la independència", ha assegurat. Un camí que "volem fer amb el conjunt de la societat". "Som aquí per garantir que el país se'n sortirà, per bastir grans majories".

Així doncs, ERC es presenta com la força que pot ajudar que el país avanci cap a un referèndum i per sortir de la crisi. "ERC ho pot i vol garantir i vol assumir aquesta responsabilitat de referèndum, de societat més justa i de sortir de la crisi, i això es pot fer des del govern i oposició", ha explicat.

En qualsevol cas, Junqueras està a favor de lideratges plurals. "Els grans reptes sempre exigeixen lideratges compartits", ha dit. A més, creu que "CiU no ha de confondre els seus resultats electorals, amb la majoria sobiranista que ha sortit reforçada". Una majoria de gairebé dos terços de l'arc parlamentari pel dret a decidir. Per això, el líder d'ERC creu que el "camí de la consulta avança" i, en aquest sentit, "ERC serà el soci més fiable perquè ningú abarateixi el somni".

ERC proposa treure l'euro per recepta i l'eurovinyeta

Ara bé, ha advertit: "Nosaltres garantirem que el govern sigui fort, sempre que el govern faci gestos adequats per acceptar propostes raonables i justes". Propostes que s'apliquen a la majoria de països europeus". "Hi ha marge de maniobra en la política fiscal i de despesa "per fer polítiques socials més justes, ha assegurat el president d'ERC. Entre els exemples concrets: treure l'euro per recepta, reinstaurar l'impost de successions per al 5% de les rendes més altes, rebaixar una mica el tram autonòmic de l'IRPF, traslladar la pressió que més la pateixen als que més tenen, així com l'eurovinyeta, unes etiquetes als camions que aportarien fins a 500 milions d'euros a les arques del govern.

Pel líder republicà, "ens podem posar d'acord amb la quantitat final d'ingressos" amb un govern de CiU i creu que uns 1.000 milions d'euros "ens ajudarien a sortir de la crisi i ajudar els que més pateixen".

No obstant, s'ha queixat: "Els únics que fem propostes concretes i volem fer grans acords som ERC. CiU no n'ha fet cap. El discurs presidencial l'estem fent nosaltres", alguna cosa que qualifica d'"inexplicable".

Sigui com sigui, Esquerra no serà un obstacle que Mas sigui president de Catalunya. "Jo no seré candidat a la presidència de Catalunya, em sembla poca-soltada", ha dit el líder republicà, que ha descartat un candidat alternatiu quan la primera força ha tret el doble en escons respecte a la segona força. Per tant, conclou: "Mas serà president de Catalunya, és el que toca".

"Per què hauríem de regalar al PSC encapçalar l'oposició?"

ERC qüestiona un hipotètic pacte de govern dels convergents amb els socialistes, quan aquests estan en contra de la consulta. "Per què hauríem de regalar al PSC encapçalar l'oposició quan és un partit unionista i contra el dret a decidir?" s'ha preguntat.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut