Sabadell

La Fiscalia investiga una trama de presumpta corrupció urbanísitca que afecta diversos càrrecs del PSC

L'alcalde està imputat en el "cas Mercuri" de presumpta corrupció urbanística que ha comportat l'escorcoll de l'Ajuntament de Sabadell i de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC). També han imputat el secretari d'Organització del PSC, Daniel Fernández, l'alcaldessa de Montcada i Reixach, María Elena Pérez, i el cap de la Policia de Sabadell. També hi ha una dotzena de detinguts, dels que vuit són empresaris.

RedaccióActualitzat
Els Mossos d'Esquadra estan escorcollant, des de primera hora del matí, diverses dependències de l'Ajuntament de Sabadell en el marc d'un presumpte cas de corrupció urbanística. L'anomenada "operació Mercuri", ordenada pel jutjat d'instrucció número 1 d'aquesta ciutat del Vallès Occidental i impulsada per la Fiscalia Anticorrupció, està sota secret de sumari, però se sap que hi ha una dotzena de detinguts i vuit són empresaris, entre els quals Jordi Soriano, exregidor del PP, i Melquiades Garrido, oncle de Bustos i president del Gremi de Constructors d'Obres.

Entre els imputats hi ha l'alcalde de Sabadell, el socialista Manuel Bustos, que ha confirmat la notícia als micròfons d'"El matí de Catalunya Ràdio" i ha defensat la seva innocència. Bustos també és president de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i les dependències de la qual també s'han escorcollat. En un primer moment, s'ha dit que la tinent d'alcalde d'Economia, Montserrat Capdevila, diputada electa del PSC al Parlament de Catalunya, també estava imputada. Tanmateix, fonts dels Mossos d'Esquadra i el secretari d'organització del PSC, Daniel Fernández, ho han negat i ha explicat que únicament li han registrat el despatx.

A la tarda ha continuat la pluja d'imputacions i també n'hi ha hagut pel secretari d'Organització del PSC, Daniel Fernàndez, l'alcaldessa de Montcada i Reixach, María Elena Pérez, i el cap de la Policia Local de Sabadell. En total, serien 26 les persones imputades. En una roda de premsa a la seu dels socialistes catalans, Fernández ha dit que ningú li havia notificat aquesta imputació.

Trama per cobrar comissions


La investigació va començar fa dos anys i se centraria en una suposada trama organitzada des de l'Ajuntament de Sabadell que cobrava comissions per a l'adjudicació d'obra pública. Els suposats membres de la trama demanaven 120.000 euros a les empreses adjudicatàries a fons perdut que després es repartien (En un priimer moment, la mateixa Fiscalia havia informat erròniament que es demanaven 12.000 euros). Un cop executada l'obra cobraven també el 3% del pressupost en diner negre.

La fiscalia vol saber si els integrants d'aquesta suposada trama han comès els delictes de tràfic d'influències, suborn i prevaricació, entre d'altres. El jutge hauria ordenat que s'intervingués el telèfon a diversos presumptes implicats en la trama per poder recollir més indicis incriminatoris a través de les escoltes. Per aquest motiu, els registres no s'haurien produït fins ara.

Una denúncia d'ICV

El mateix Manuel Bustos ha dit que l'operació, impulsada per la Fiscalia Anticorrupció, sorgeix d'una denúncia d'un partit polític presentada fa uns anys. El cas s'hauria iniciat a partir d'una denúncia d'ICV del 2010. La portaveu dels ecosocialistes a l'Ajuntament de Sabadell, Carme Garcia, ha confirmat a l'ACN que la formació va posar en coneixement de la fiscalia l'existència de pràctiques "anòmales" entre l'Ajuntament de Sabadell i diversos empresaris. Diversos empresaris haurien explicat al partit que des de l'ajuntament se'ls exigia el pagament de comissions per accedir amb avantatge a concentracions públiques.

Carme Garcia ha explicat també que van presentar una denúncia davant dels Mossos, el gener del 2010, per un intent de robatori a la seu del partit a Sabadell. Els intrusos es van endur les torres de dos ordinadors i diversos expedients de la caixa forta. Segons relata la denúncia, els panys no estaven forçats i això fa sospitar que les persones que van entrar podrien ser dos exmembres que van ser expulsats per deslleialtat i que, posteriorment, van ingressar al PSC.

Sigui com sigui, l'alcalde ha assegurat que entén que s'ha d'investigar si hi ha base per a la denúncia, però ha demanat a la justícia que sigui ràpida a l'hora d'aclarir els fets, ja que considera que són situacions que generen "desassossec". Bustos ha estat contundent a l'hora d'afirmar que s'ocuparà "en cos i ànima de netejar la imatge de l'Ajuntament de Sabadell".

Gran expectació pels escorcolls

Uns 300 agents treballen en aquests escorcolls, que han aixecat molta expectació a la ciutat i que s'estan fent en tres edificis municipals i també en desenes de pisos i empreses, com la seu de la Companyia d'Aigües de Sabadell. També hi és present el mateix fiscal anticorrupció, Fernando Bermejo. Hi busquen els expedients urbanístics relacionats amb diverses requalificacions urbanístiques a les quals s'al·ludia en les converses intervingudes.

Un dels projectes urbanístics on s'haurien detectat irregularitats és el nou parc empresarial de Sabadell, on s'han construït diverses grans superfícies.

La policia s'emporta un expedient de l'Ajuntament de Montcada


En el marc d'aquesta mateixa operació, la policia catalana també ha anat a l'Ajuntament de Montcada i Reixac. Segons fonts pròximes a la investigació, s'han dirigit a l'alcaldessa, Maria Elena Pérez, a qui han reclamat un expedient administratiu. Un cop se'ls ha lliurat aquest document, que no estaria relacionat amb temes urbanístics, els Mossos han abandonat el consistori.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut