Madrid/Barcelona

El FROB confirma que CaixaBank guanya la subhasta per quedar-se el Banc de València

El FROB ha confirmat l'operació. Caixabank s'adjudicarà l'entitat valenciana, després que el Fons de Reestructuració Bancària faci una ampliació de capital de 4.500 milions, que s'afegeixen als 1.000 milions que es van invertir al juny passat. L'entitat valenciana està cautelarment suspesa de cotització.

RedaccióActualitzat
El Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) ha confirmat que el Banc de València passarà a mans de CaixaBank. Prèvia a l'execució de la venda, el FROB, que controla un 91% de les accions de l'entitat valenciana, subscriurà una ampliació de capital del Banc de València per 4.500 milions d'euros i després transmetrà la seva participació íntegra a l'entitat a CaixaBank per un euro.

El pla d'adjudicació ha estat aprovat pel Banc d'Espanya i està pendent de l'anàlisi per part de les autoritats europees de les mesures de reestructuració del govern espanyol.

D'acord amb la resolució adoptada pel FROB, els accionistes actuals del Banc de València suportaran les pèrdues en què hagi incorregut l'entitat, que en els primers nou mesos de l'any va perdre més de 389 milions d'euros. A més, s'inclou el traspàs "d'inversions i riscos" immobiliaris del Banc de València, així com l'amortització de participacions preferents i deute subordinat.

El FROB també s'encarregarà d'assumir fins al 72,5% de les pèrdues del Banc de València a través d'un "esquema de protecció d'actius". Això vol dir que suportarà durant un termini de 10 anys el 72,5% de les pèrdues de la cartera de l'entitat referida a pimes, autònoms i riscos contingents. És a dir, si el Banc de València té pèrdues en aquests àmbits per valor de 1.000 milions, el FROB n'assumirà 725 milions.

En total, la reestructuració i venda del Banc de València ha costat a les arques públiques 5.500 milions d'euros: els 4.500 milions que injectarà el FROB abans del traspàs a CaixaBank, que se sumen als 1.000 milions que ja va desemborsar a l'entitat el passat 26 de juny a través d'una ampliació de capital.

El 21 de novembre del 2011, el Banc d'Espanya va anunciar la intervenció del Banc de València mitjançant la substitució dels seus administradors per altres designats pel FROB. El mes de setembre passat, l'auditora Oliver Wyman va presentar un informe en el qual precisava que el Banc de València necessitava reforçar el seu capital en 3.462 milions d'euros en l'escenari més advers, i en 1.845 en un escenari base.

L'entitat presidida per Isidre Fainé s'ha imposat a les altres que també s'hi havien interessat: el BBVA i Bankinter.

La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) ha suspès cautelarment, amb efectes immediats, la cotització de Banc de València en els mercats borsaris, sense precisar quan tornarà al parquet.

L'organisme supervisor dels mercats ha pres aquesta decisió en considerar que existeixen circumstàncies que podrien alterar el normal desenvolupament sobre l'entitat, que aquest dimarts es va disparar un 12,5% abans que el Fons de Reestructuració Ordenada Bancaria (FROB) anunciés la seva adjudicació a CaixaBank.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut