El Caire

Unes 100.000 persones a la plaça Tahrir acusen el president Mursi de trair la revolució egípcia

Les protestes contra el president del país, Mohamed Mursi, s'estenen a d'altres ciutats egípcies. En els aldarulls d'aquesta nit amb la policia a la plaça Tahrir hi ha hagut un mort, el tercer des que van començar les mobilitzacions.

RedaccióActualitzat
Com durant la "primavera àrab", la plaça Tahrir del Caire, a Egipte, s'ha omplert amb uns 100.000 manifestants que han protestat contra el president islamista Mohamed Mursi i el decret que li permetria adquirir poders autocràtics. Els ciutadans d'Egipte acusen el president de trair la revolució que hi va haver fa gairebé dos anys, en unes protestes que ja han deixat tres morts, l'últim en els aldarulls amb la policia que hi ha hagut al voltant de la plaça ja de matinada.

A més, les protestes contra el president del país, Mohamed Mursi, s'estenen a d'altres ciutats egípcies. A la ciutat de Mahalla, al delta del Nil, els Germans Musulmans i detractors de Mursi s'han enfrontat violentament, amb el resultat d'un centenar de ferits. Les forces antiavalots han hagut d'intervenir quan els enfrontaments començaven a aglutinar uns quants centenars de joves armats amb pals, pedres i armes blanques.

A Alexandria, milers de joves també s'han sumat a les protestes contra el president egipci, i aquesta matinada han saquejat la seu dels Germans Musulmans a la ciutat. Ahir, més de 10.000 persones van recórrer els carrers d'Alexandria durant tota la jornada.

El decret Mursi

Mohamend Mursi vol evitar que els tribunals modifiquin la composició de l'Assemblea, en aquests moments dominada pels islamistes, que s'ocupa de la redacció de la futura Constitució egípcia. Amb aquest decret el president posaria les seves decisions fora de l'abast del control judicial. Aquest dilluns Mursi va dir, en una entrevista amb els jutges del Consell Judicial Suprem, que limitaria el seu poder absolut en el temps i a només algunes matèries concretes.

Els jutges ho van acceptar, però la població d'Egipte no, i els manifestants han sortit al carrer a protestar contra el president Mursi amb els mateixos crits amb què van ensorrar l'antic dictador, Hosni Mubarak, per mantenir així l'esperit de la revolució egípcia de la primavera del 2011.

Ezz Abdel Azziz, membre del partit Seyassi, ha afirmat que "no es pot acceptar que a Egipte el president interfereixi en la redacció de la Constitució" ja que cap president escollit democràticament ho hauria de poder fer.

Els Germans Musulmans, que donen suport a la part governamental, han sigut també objecte de protestes en una plaça Tahrir on s'han pogut veure líders d'organitzacions laiques que van participar en la revolució. La concentració ha estat totalment pacífica i els congregants es desmarquen totalment dels joves que durant el dia han protagonitzat incidents amb la policia als voltants de la plaça.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut