Una imatge de la seu de Bankia.
Bankia va heretar de Caja Madrid, la principal accionista d'Iberia, la participació d'IAG.
Brussel·les

Els bancs rescatats hauran de reduir el seu negoci més d'un 60%

La Comissió Europea dóna el vistiplau als plans de viabilitat de les 4 entitats financeres intervingudes per l'Estat: Bankia, CatalunyaCaixa, Novacaixagalicia i Banc de València. El futur de l'entitat valenciana, que està cautelarment suspesa de cotització, ja està vinculat a CaixaBank, que la comprarà per un euro.

RedaccióActualitzat
La Comissió Europea acaba de donar el vistiplau a la reestructuració dels bancs espanyols intervinguts. Brussel·les exposa els detalls dels plans de viabilitat de Bankia, Catalunya Banc, que es va quedar el negoci financer de CatalunyaCaixa, Caixanovagalicia i Banc de València, que rebran una injecció econòmica de 37.000 milions d'euros.

En aquest cas, Brussel·les ja té en compte l'absorció de Banc de València per CaixaBank, que la comprarà per un euro. I és que CaixaBank ha guanyat la subhasta per quedar-se el Banc de València per només un euro, i després que aquest rebés una nova injecció del FROB de 4.500 milions. Aquesta ajuda passarà a formar part del dèficit de l'Estat.

L'operació es va anunciar hores abans que Brussel·les aprovés els plans de viabilitat de les entitats intervingudes, pas previ a una injecció d'uns 37.000 milions d'euros procedents del pla de rescat europeu de la banca espanyola.

La quantitat principal de les ajudes va per a Bankia, 17.900 milions d'euros, i també per a Catalunya Banc, 9.000.

A canvi, exigeix a les entitats fortes reduccions del seu balanç financer, la seva mida, en definitiva, de més del 60%, que vol dir reducció d'oficines i plantilles, i restriccions en la seva política comercial consistents a centrar la seva activitat als territoris respectius i abandonar les seves línies de crèdit al mercat immobiliari i al mercat a l'engròs. Tot plegat per compensar les distorsions de la competència provocades per l'ajut.

Els bancs tindran fins a cinc anys per fer les desinversions exigides.

El ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha dit al Congrés que els diners que arribaran d'Europa per a la recapitalització de les entitats financers i del "banc dolent" tindran un interès que estarà per sota l'1%.

Per tant, diu De Guindos, el cost d'aquests diners i tots els del rescat bancari serà inferior al que estava previst i també inferior al preu que pagaven els governs socialistes per obtenir diners de l'exterior.

"Els 40.000 milions arribaran amb un cost inferior a l'1% i això suposa que el cost per als espanyols, per als contribuents, serà clarament inferior als 20.000 milions d'euros que vostès van haver d'emetre de deute del FROB, que està a un cost del 4,3% i que, lògicament, té una repercussió en els comptes públics".

Segons el ministre, el FROB rebrà els diners a mitjans del mes que ve.

Anar al contingut