Madrid

Catalunya, amb un 3,5%, i quatre comunitats més superaran de llarg l'objectiu de dèficit aquest any

L'Observatori Fiscal i Financer de les comunitats autònomes publica que cinc comunitats s'allunyen molt de l'objectiu de dèficit de l'1,5% del PIB fixat per aquest any per a les comunitats. Castella-la Manxa, Múrcia, Extremadura i la Comunitat Valenciana també superaran el 3%.

RedaccióActualitzat
L'endemà que el govern espanyol fes públic que l'administració de l'Estat complirà amb el seu objectiu de dèficit, el quart informe de l'Observatori Fiscal i Financer de les comunitats autònomes, de la Fundació d'Estudis d'Economia Aplicada (FEDEA), publica que Catalunya i quatre comunitats més - Castella-la Manxa, Múrcia, Extremadura i la Comunitat Valenciana - no ho faran. I és que, segons conclou, les cinc comunitats superaran el 3% de dèficit i, per tant, s'allunyen molt de l'Objectiu d'Estabilitat Pressupostària de l'1,5% del PIB fixat per l'executiu aquest any.

És més, pel que fa a Catalunya, estimen que el seu dèficit augmentarà fins al 3,5%. Una previsió podria variar si aconsegueix augmentar els ingressos amb la venda d'immobles, amb què preveu recaptar prop de mil milions d'euros. L'estudi destaca que Catalunya té aquest dèficit "desmesurat" perquè els càlculs que es van fer el mes d'agost passat quan encara no havia venut cap immoble. En aquest sentit, si ho aconsegueix, Catalunya s'acostarà a un dèficit del 2% del PIB de mitjana.

Per contra, segons les estimacions de la fundació, nou comunitats: Navarra, Castella i Lleó, La Rioja, Galícia, Balears, Astúries, Cantàbria, Madrid i Aragó sí que compliran amb l'objectiu de dèficit de l'1,5%.

En qualsevol cas, els autors de l'informe asseguren que l'economia espanyola continua en recessió amb perspectives de creixement negatives per a aquest any i pel 2013. En l'apartat d'ingressos, els autors de l'informe han destacat un descens del 5,4% de la recaptació via impostos i en el de despeses, l'augment en un 39% pels interessos dels impostos, així com la reducció de les despeses en personal en un 4%.

A més, creuen que algunes autonomies estan alentint la comptabilització de les despeses corrents en béns i serveis i les despeses en transferències corrents.

L'Observatori considera que "és molt difícil complir amb el dèficit si no es retallen les despeses de personal o s'apugen els impostos" i s'han referit a l'IVA, a l'IRPF o a l'impost sobre patrimoni.
Anar al contingut