Rovira, a Catalunya Ràdio en una imatge d'arxiu.
Rovira troba lògic prorrogar els pressupostos.
Barcelona

Marta Rovira fixa la consulta d'autodeterminació al setembre del 2013

La secretària general d'Esquerra Republicana diu en una entrevista al programa "L'Oracle" que, segons el full de ruta d'ERC, la consulta es podria fer en un termini que "no arriba a un any". Rovira també ha apuntat que cal que hi hagi un "govern fort" de CiU que impulsi el referèndum i obre la porta a "no respectar" l'objectiu de dèficit.

RedaccióActualitzat
La secretària general d'Esquerra, Marta Rovira, ha situat al setembre del 2013 el moment en què s'hauria de "convocar un referèndum", ja que el govern que sorgeixi dels comicis de diumenge passat tindrà "les mans lliures" en l'àmbit internacional. Segons els càlculs dels republicans, el període que va entre la constitució del nou executiu i el setembre de l'any vinent és "el temps mínim" que cal per tirar endavant el procés.

La dirigent d'ERC ha explicat que, davant d'un fet d'aquesta magnitud, la comunitat internacional demana "haver esgotat els instruments interns legals que tenim a dia d'avui" que, segons Rovira, es podria fer en un temps que "no arriba a un any". Per la secretària general d'Esquerra, aquestes accions serien dues, "demanar autorització a l'estat espanyol per fer un referèndum i aprovar una llei de consultes", i es podrien fer en deu mesos. D'aquesta manera, segons el full de ruta dels republicans, Rovira creu que "el setembre del 2013 tenim les mans lliures per agafar-nos a l'ordre internacional i convocar un referèndum".

Les negociacions amb CiU començaran els propers dies

En una entrevista al programa de Catalunya Ràdio "L'Oracle", Rovira també ha apuntat que els republicans es volen "implicar moltíssim en el fet que el govern que ha de convocar la consulta, que és un govern que els electors han decidit que sigui de CiU", però ha reiterat que no entraran a l'executiu. Per a Rovira, "el que dóna fortalesa al govern" és l'estabilitat parlamentària i és per intentar assegurar-la que han iniciat el diàleg amb la federació nacionalista.

Sobre les converses amb CiU, Rovira, que formarà part de la comissió negociadora dels republicans, ha apuntat que "no crec que hi siguem a temps, demà, però segurament dissabte, diumenge o dilluns ens posarem a treballar" i s'iniciaran les trobades. A l'hora de negociar un acord d'estabilitat parlamentària, la secretària general d'ERC ha indicat que "caldrà ser molt imaginatius, caldrà aportar propostes alternatives" i, en aquest sentit, ha obert la porta a "no respectar" un determinat topall de dèficit públic.

La número dos d'Esquerra també ha explicat que, d'ençà de la nit electoral, tant ella com Junqueras estan rebent missatges d'eurodiputats i col·laboradors que els feliciten perquè "això de la independència, a Catalunya, està fet", ja que "el partit que formarà govern i el principal partit de l'oposició estan a favor del referèndum".

Anar al contingut