Nova York

L'ONU aprova el reconeixement de Palestina com a nou estat observador

L'Assembla General de l'ONU ha decidit per 138 vots a favor que Palestina passi d'entitat a estat observador no membre. Aquest canvi implica el reconeixement de les fronteres del 1967 i l'accés a totes les agències de l'ONU, inclòs el Tribunal Penal Internacional, davant del qual podria portar l'ocupació israeliana.

RedaccióActualitzat
Els pronòstics s'han acomplert. L'Assemblea General de les Nacions Unides ha aprovat amb majoria absoluta que Palestina sigui reconeguda com un estat observador no membre. La resolució, impulsada pel president de l'Autoritat Nacional Palestina, Mahmud Abbas, ha tirat endavant amb 138 vots a favor, 9 en contra i 41 abstencions.

Durant la seva intervenció davant el plenari, Mahmud Abbas ha remarcat que "Palestina acudeix a l'Assemblea perquè creu en la pau i perquè el seu poble, com s'ha demostrat en els últims dies", necessita "la comunitat internacional desesperadament". Una forta ovació i l'auditori dret ha estat la cloenda del discurs del president palestí.

Amb l'acceptació de la petició palestina, el procés de canvi als països àrabs ha obert aquest dijous un nou capítol. Palestina, ara com a estat observador, passa a tenir la mateixa categoria que el Vaticà. A més, la Comunitat Internacional reconeix les fronteres del 1967 i permet als palestins accedir a totes les agències de l'ONU, inclós el Tribunal Penal Internacional, davant del qual podria portar Israel.

La notícia a desfermat l'eufòria de desenes de milers de palestins, que han sortir als carrers de Gaza i Ramallah. Les banderes palestines onejaven per tot arreu. L'ambient de festa, tot i que els palestins són conscients que el canvi d'estatus a l'ONU és només un pas en el llarg camí per a la creació d'un estat palestí independent. Molts hi veuen també una oportunitat per a la reconciliació entre Fatah i Hamas, més encara després de la treva entre Israel i Hamas, un acord considerat una victòria de la milícia islamista.

A Tel Aviv, unes 300 persones s'han concentrat per expressar el seu suport a la petició palestina. L'acte l'ha organitzat el partit pacifista Meretz, el d'esquerres Hadash i ONGs i moviments pacifistes. Els activistes cridaven consignes com "l'Estat palestí és un interès d'Israel" o "Israel diu Sí", segons informa el diari "Yediot Aharonot" a la seva versió digital.

El govern israelià va amenaçar de suspendre els acords d'Oslo davant l'evidència que una majoria de països votarien a favor dels palestins. Amb aquest posicionament, el govern israelià es va quedar aïllat diplomàticament i va haver de moderar el discurs. La reacció d'Israel no s'ha fet esperar. L'ambaixador hebreu a l'ONU considera que amb aquesta resolució "els palestins giren l'esquena a la pau. No deixeu que la història registri que avui les Nacions Unides els va ajudar a avançar en un camí esbojarrat". El primer ministre israelià, Beniamin Netanyahu, qualifica el discurs d'Abbas d'hostil i verinós.

L'ambaixadora dels Estats Units a l'ONU, Susane Rice, ha insistit davant l'Assemblea que la resolució és "desafortunada i contraproduent", i per això s'hi han oposat. Rice ha remarcat que la posició de Washington és "l'únic camí perquè israelians i palestins tornin a seure a negociar" i s'aconsegueixi solucionar la situació.

La por d'Israel i també dels Estats Units, que li dóna suport, és que el nou estat palestí decideixi portar Israel al Tribunal Penal Internacional, on podrien denunciar l'ocupació. El que va ser negociador israelià als acords d'Oslo Uri Savir deia que la resolució de l'ONU servirà, si més no, per mantenir viva la idea dels dos estats.

La data d'avui és molt especial per als palestins. El 29 de novembre del 1948, les Nacions Unides aprovaven la construcció de l'estat d'Israel. Des de llavors, palestins i israelians han viscut guerres i tensions sense cap d'acord. Israel s'ha fet més gran a costa dels palestins i les negociacions per crear dos estats ja fa 21 anys que van començar. Ara en fa dos que estan parades.

Aquesta votació a l'Assembla de l'ONU era el quart intent de les autoritats palestines d'aconseguir més suport internacional després que les Nacions Unides reconeguessin el dret a l'autodeterminació del poble palestí el 1974.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut