Madrid

Hisenda crea un impost a tipus zero sobre els bancs per impedir que l'apliquin les autonomies

El Ministeri que lidera Cristóbal Montoro introduirà aquest gravamen a escala estatal per evitar que cada comunitat en fixi un de propi per nodrir les seves arques. En ser de tipus zero, però, no es preveu ingressar ni un euro.

RedaccióActualitzat
El govern espanyol ha ideat una jugada per deixar les comunitats sense la possibilitat de posar un impost sobre els dipòsits bancaris per finançar les arques autonòmiques. Es tracta de crear un impost idèntic a escala estatal, per la qual cosa les comunitats ja no poden introduir-lo perquè dues administracions no poden gravar el mateix fet imposable.

El més curiós del cas és que aquest nou impost és de tipus zero, és a dir que Hisenda no ingressarà ni un sol euro provinent dels bancs per aquest gravamen. A més, eximeix les entitats financeres de presentar l'autoliquidació corresponent si la quota íntegra, com és el cas, és zero.

A més, l'Estat haurà de compensar pels ingressos que deixaran de recaptar Extremadura, les Canàries i Andalusia, que ja apliquen aquest impost. Una fórmula que es perfilava també com una de les propostes d'Esquerra per millorar la liquiditat de Catalunya. En el cas extremeny, aquesta via de finançament li va servir per anunciar el pagament de la paga extra de Nadal als funcionaris.

Segons Hisenda, el nou impost —introduït mitjançant una esmena del PP a la llei de mesures tributàries que debat el Senat— pretén que els dipòsits dels bancs rebin un tractament tributari homogeni. L'objectiu és, per tant, "potenciar i garantir" la unitat de mercat, segons indica el govern espanyol.

En aquesta llei, el govern espanyol també ha introduït una penalització per a les indemnitzacions milionàries que reben alts directius del sector privat. Les que superin el milió d'euros, no es podran beneficiar de la reducció que fins ara tenien quan feien la declaració de la renda per als primers 300.000 euros.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut