Recreació de la NASA de la deixalla espacial
L'agència europea calcula que hi ha 700.000 cossos orbitant la Terra
Tarragona

Una trentena de científics es troben a Tarragona per dissenyar un làser que escombri les deixalles espacials

Els científics busquen una escombra per netejar la brossa de l'espai. La resposta, segons el programa Clean Space, podria ser un làser. Una trentena de científics de tot Europa s'han reunit a Tarrgona per treballar en el projecte.

RedaccióActualitzat
Els científics busquen una escombra per netejar la brossa de l'espai. La resposta, segons el programa Clean Space podria ser un làser. Una trentena de científics de tot Europa s'han reunit a Tarragona per treballar en aquest potent feix de llum al servei de la neteja espacial.

Segons explica a Catalunya Ràdio el professor del Grup de Física i Cristal·logràfia dels Elements de la Universitat Rovira i Virgili (FiCMA), Francesc Díaz, la idea és crear un làser polsat de gran potència que pugui modificar la trajectòria de la brossa espacial per fer-la xocar amb l'atmosfera terrestre i que acabi desintegrada.

Aquest projecte s'inclou en el programa Clean Space de l'Agència Espacial Europea (ESA). Una trentena de científics hi han treballat durant tota la setmana a Tarragona. La Universitat Rovira i Virgili hi participa amb l'aportació d'uns cristalls per emetre la llum del làser. Els científics calculen que a la primavera de 2014 es podran veure els primers resultats.

Europa no és l'únic agent que vol netejar l'espai. Els Estats Units també estan investigant la qüestió. Segona explica Díaz "s'ha de netejar i cal veure qui té la millor escombra".

Una "atmosfera" de deixalla

La brossa espacial s'ha convertit en un problema. Després d'anys d'investigació meteorològica i espacial i de posar en òrbita satèl·lits militars i de comunicacions, es calcula que al voltant de la Terra hi ha 700.000 cossos de diverses mides.

Per "escombraries espacials" s'entén qualsevol objecte artificial sense utilitat que orbiti la Terra entre els 200 i els 2.000 quilòmetres. Això inclou satèl·lits, coets espacials, objectes procedents d'explosions i petites partícules. Per comptar com a desferra, però, han de ser més grans de cinc centímetres, si no, no els poden detectar els radars.

Aquesta deixalla és un problema. Fins al punt que fins i tot se n'estan fent mapes per conèixer les posicions, velocitats i trajectòries per poder evitar col·lisions i millorar la seguretat dels instruments espacials actualment en ús.

Fins ara hi ha uns 22.000 objectes catalogats classificats pels Estats Units. Es calcula que el 2030 hi haurà el triple de deixalles que ara. És a dir, més de dos milions de desferres, algunes de la mida de satèl·lits antics que s'han deixat de fer servir.
Anar al contingut