Barcelona

Puig "lamenta profundament" el cop a l'ull d'una manifestant però nega que els Mossos disparessin cap pilota de goma

El conseller d'Interior ha assegurat que no es va disparar cap pilota de goma, malgrat que sí que es van llançar altres projectils. Ara bé, ha negat que se'n llancés cap a la zona de Via Laietana on es trobava la dona. Pel que fa als incidents de Tarragona, Puig diu que va ser un fet involuntari i fortuït.

Marta CarnicéActualitzat
El conseller d'Interior en funcions, Felip Puig, ha comparegut per donar explicacions per l'actuació dels Mossos d'Esquadra durant la vaga general del 14 de novembre davant de la Diputació Permanent del Parlament a petició d'Iniciativa, Esquerra Republicana i Solidaritat, per una banda, i del PP, per l'altra. En la seva compareixença, Puig ha assegurat que la vaga es va desenvolupar "amb normalitat" i que la valoració és "raonablement satisfactòria", excepte les convocatòries alternatives de mobilitzacions no anunciades, els incidents de Tarragona i el cop a l'ull d'una manifestant a Barcelona.

Un "cop involuntari i fortuït"

Sobre els fets de Tarragona, el conseller ha qualificat de "desproporcionada i no ajustada als protocols" l'actuació dels tres mossos contra el menor de 13 anys que va necessitar quatre punts de sutura per un cop al cap. En la mateixa línia, ha reconegut que les imatges en què apareixen els Mossos pagant el noi són "incòmodes i fereixen la sensibilitat", però ha insistit una altra vegada que es tracta d'un "cop involuntari i fortuït" i que l'ordre de dispersió va ser correcte.

No obstant, Interior està disposat anar més enllà de l'actuació policial. En aquest sentit, Puig ha assegurat que si s'escau es prendran mesures i que els tres agents implicats no participaran, de moment, en feines d'ordre públic fins que no es resolgui aquesta actuació. Aquests mossos, però, continuen treballant.

Puig reitera que no es va disparar cap pilota de goma

Pel que fa als incidents de Barcelona, en què Ester Quintana va perdre l'ull, el conseller d'Interior ha reiterat que no es va disparar cap pilota de goma. Tot i reconèixer que es van llançar 65 projectils des d'una llançadora, Puig ha negat categòricament que se'n llancés cap a la zona de passeig de Gràcia  on es trobava la dona, de 42 anys. Així, ha eximit de tota responsabilitat els Mossos i ho ha atribuït al llançament d'objectes d'altres manifestants, com llambordes.

El que sí que ha reconegut Puig és que després que els manifestants llancessin pedres i altres objectes contra els agents, els Mossos van fer salves dissuasòries sense cap artefacte, cap d'elles a passeig de Gràcia, per dispersar els manifestants.

En qualsevol cas, Puig ha lamentat "profundament" la pèrdua de l'ull.

En la seva compareixença, el conseller ha recordat que el 14-N van haver-hi 85 concentracions i manifestacions a diverses poblacions catalanes i ha justificat que el desplegament de 9.000 Mossos d'Esquadra era necessari perquè els antecedents d'altres vagues anteriors ja feien preveure una jornada complicada. Durant el seu relat, Puig ha explicat cronològicament com es va desenvolupar la jornada del 14-N, incloent els piquets de la matinada.

L'oposició, en contra que els Mossos facin servir pilotes i no vagin identificats

Des de l'oposició, IC i ERC han demanat que els Mossos d'Esquadra deixin d'utilitzar pilotes de goma, després que els últims anys hagin perdut l'ull set persones, i el PSC ha demanat que els agents vagin identificats. Puig els ha recriminat que durant el tripartit no plantegessin la seva prohibició i els ha etzibat que la majoria d'incidents van passar entre el 2009 i el 2010, quan la Conselleria d'Interior estava en mans d'Iniciativa.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut