Vic

Vila d'Abadal deixa Unió per "discrepàncies" amb Duran i anuncia que treballarà "sense traves ni embuts" per la independència

L'alcalde de Vic i líder del sector independentista d'Unió Democràtica de Catalunya ha decidit deixar la formació democristiana per discrepàncies amb Josep Antoni Duran i Lleida. Ho ha fet públic aquest dilluns a la tarda, en una roda de premsa des de l'Ajuntament de Vic, en què s'ha compromès a treballar "sense traves ni embuts" per la independència.

RedaccióActualitzat
L'alcalde de Vic i líder del sector independentista d'Unió Democràtica de Catalunya, Josep Maria Vila d'Abadal, ha decidit deixar el partit per discrepàncies amb Josep Antoni Duran i Lleida i començar, des d'avui mateix, a treballar "sense traves ni embuts" per la independència. Vila d'Abadal ha comparegut aquest dilluns a la tarda en roda de premsa des de l'Ajuntament de Vic per explicar els motius de la seva renúnica.

L'alcalde de Vic ha explicat que ha "enviat una carta a Josep Antoni Duran i Lleida" exposant-li aquests motius, que ha resumit en el fet que "fa més de set anys que hi ha discrepàncies entre en Duran i jo, bàsicament pel fet nacional". En aquest sentit, Vila d'Abadal ha recordat que el maig passat va optar al lideratge d'Unió, però va ser derrotat per Duran al Congrés.

El detonant d'aquesta decisió ha estat el Consell Nacional extraordinari d'aquest cap de setmana, en què Duran va explicitar la seva preferència perquè CiU pacti aquesta legislatura amb el PSC en comptes d'Esquerra i també considerés que la independència de Catalunya "no és viable". Per Vila d'Abadal, "Duran Lleida i Unió Democràtica no van voler escoltar" el clam independentista de la manifestació de la Diada, cosa que considera que sí que va fer Artur Mas, i ha reclamat que el partit democristià ha "d'estar al costat del poble i al costat del projecte" independentista.

L'alcalde de Vic ha fet una crida al "compromís" dels tretze diputats d'Unió escollits el 25 de novembre per treballar per "la construcció de l'estat propi" i els ha demanat "que siguin lleials al president Mas i lleials al país".

"El meu avi i el meu pare, avui dia, no estarien dins d'Unió."

L'alcalde de Vic s'ha referit als postulats fundacionals del partit, nascut durant la II República, per justificar la seva decisió. Unió va néixer, ha recordat Vila d'Abadal, com un "partit progressista, modern i que es proposa poder aconseguir la República Catalana", en una relació confederada amb Espanya. El fet que, després de "130 anys buscant un encaix", el conflicte nacional encara no s'hagi resolt fa que, segons Vila d'Abadal, calgui impulsar "l'estat propi: la independència de Catalunya d'Espanya".

En aquesta apel·lació als orígens de la formació, Vila d'Abadal ha recordat que Unió és el "partit que va fundar el meu avi i que el meu pare va representar durant la dictadura", però ha dit que està "convençut que tant l'un com l'altre avui dia ja no estarien dins d'aquest projecte", ja que creu que és "un altre" que el que hi havia quan ells en formaven part. En aquest sentit, ha demanat als militants que continuïn al partit "treballant per aquest projecte si és possible i, si no ho veuen així, que busquin altres àmbits per treballar pel país".

"No penso militar a ERC, no penso militar a CDC"

Tot i abandonar la disciplina d'Unió, Vila d'Abadal no deixarà ni l'alcaldia ni la presidència de l'Associació de Municipis per la Independència. "Jo seguiré sent alcalde de Vic i seguiré sent president dels Municipis per la Independència", ha assegurat Vila d'Abadal, "amb el mateix programa que ens va portar a guanyar les eleccions municipals" i l'acord de govern municipal amb Esquerra.

L'alcalde de la capital d'Osona també ha renunciat a integrar-se en un altre partit polític: "no penso militar a ERC, no penso militar a CDC, no és l'objectiu d'aquesta renúncia". També ha aclarit que a partir d'ara es prendrà un temps per "reflexionar" i continuar treballant "tranquil·lament per aquest projecte independentista, de reconstrucció nacional".

Més renúncies i cap a CDC

A més, segons ha pogut saber Catalunya Ràdio, també presentaran la seva renúncia altres militants del corrent crític, que anunciaran la seva decisió dimarts. Alguns d'ells són Vicenç Pedret, Carles Puigdomènec i Joan Capdevila. A diferència de Vila d'Abadal, que no ha aclarit què farà, aquests altres militants ja han explicat a aquesta emissora que demanaran l'ingrés a Convergència Democràtica de Catalunya. Fonts pròximes a aquest sector asseguren que els més afins a Vila d'Abadal tenen previst també abandonar de forma progressiva la formació de Duran i Lleida.

Discrepàncies que vénen de lluny

Josep Maria Vila d'Abadal ja es va presentar com a alternativa a Duran en el darrer congrés d'Unió, en què va obtenir el 20% dels vots. Recentment, l'alcalde de Vic va protagonitzar una picabaralla amb el seu partit després que va anunciar que no repetiria a les llistes de CiU al Parlament, on havia estat relegat al lloc número 42. Aleshores, el diputat va denunciar ser víctima d'un "veto" de la direcció d'Unió com a càstig per haver volgut disputar el lideratge del partit a Duran i Lleida.

Unió va respondre que l'alcalde de Vic i líder del corrent independentista del partit volia "estendre una cortina de fum per ocultar les causes reals", que, segons va exposar, eren la nul·la activitat parlamentària del diputat durant la legislatura. Un fet que Vila d'Abadal va reconèixer i que va justificar per "manca de temps".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut