Madrid

Denuncien el Banc d'Espanya per apagada informativa sobre les comissions bancàries

L'anomenada llei de la transparència bancària ha provocat, de moment, l'efecte contrari. El Banc d'Espanya ha deixat de publicar la llista de preus de les comissions durant tot un any.

RedaccióActualitzat
L'anomenada llei de la transparència bancària ha provocat, de moment, l'efecte contrari. Abans, qualsevol client d'una entitat podia comprovar si la comissió que li aplicaven era més cara que la mitjana. Però el 2012 s'ha produït una apagada informativa sobre les comissions bancàries, segons han denunciat les associacions d'usuaris de banca.

El Banc d'Espanya ha deixat de publicar la llista de preus de les comissions durant tot un any. Abans, la pàgina web de l'entitat publicava informació mensual, però la llista s'ha quedat congelada al mes de març, i no tornarà a engegar-se fins al mateix mes del 2013. Fonts del Banc d'Espanya asseguren que llavors hi haurà preparada una nova eina perquè el públic pugui comparar. Però haurà passat tot un any.

"A les entitats financeres se'ls ha deixat aplicar les comissions que volien, quan volien i com volien. Aquest any que estem en blanc -ha dit en referència a la manca de dades publicades- la percepció que tenim és que no només no serà diferent dels anys dels quals tenim informació, sinó al contrari, n'hi haurà més. La gent no té aquesta eina i no pot saber si són abusives o no", ha explicat Jofre Farrés, de l'associació d'usuaris de banca ADICAE.

I mentrestant, segons els usuaris, les entitats financeres no paren d'apujar les comissions pels serveis més usuals.

Canvi en el model de negoci bancari

Els experts avisen que l'increment de les comissions respon a un canvi en el model de negoci bancari. Fins a la crisi, l'allau de crèdit els permetia viure del marge d'interessos; és la diferència entre el que cobren del client pel seu préstec i el que paguen per finançar-se en els mercats. Ara, aquest marge s'ha reduït, i molt.

Però, en canvi, i malgrat la frenada econòmica, la banca sí que ha aconseguit mantenir estables els ingressos de les comissions. I és que tot i que les comissions lligades a nous crèdits s'han enfonsat juntament amb ells, la banca ha actuat per incrementar les comissions en les operacions ordinàries, les habituals, com ara el manteniment de les llibretes d'estalvi, que en alguna gran entitat pràcticament ha doblat el cost en dos anys.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut