La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau
La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau
Barcelona

Rigau afirma que la proposta de reforma educativa és innegociable i que la portarà al TC si no hi ha canvis

La consellera ha anunciat que recorreran la normativa davant del Tribunal Constitucional si no s'hi introdueixen canvis. Sobre quant podria costar el xec lingüístic al govern per escolaritzar en castellà, Rigau calcula que serien uns 600 euros per alumne, més transport i, fins i tot, internats.

RedaccióActualitzat
La consellera d'Ensenyament considera innegociable i "inimaginable d'aplicar a Catalunya" l'última proposta de reforma educativa del Ministeri d'Educació, que relega el català, i anuncia que si tira endavant tal com està redactada la durà al Tribunal Constitucional. Irene Rigau ha assegurat a "El matí de Catalunya Ràdio": "Estic convençuda que amb l'Estatut a la mà i amb l'article 3 de la Constitució, el català no es pot tractar tan malament". I, en aquesta línia, ha recordat que la Constitució recull que s'han de protegir les llengües cooficials.

Rigau també ha fet el càlcul de quant podria costar el xec lingüístic que el ministeri vol implantar perquè les famílies que vulguin escolaritzar en castellà els seus fills ho puguin fer en escoles privades passant la factura a l'administració. La consellera calcula: "Wert ens podria fer gastar uns 600 euros al mes per alumne si s'hagués de complir la reforma". Una xifra que, a més, en els casos dels menors que visquin en pobles lluny dels centres educatius, s'incrementaria amb el transport i, fins i tot, s'inclou la despesa en internats si s'escau, ha dit.

Rigau es reunirà amb el ministre Wert i la resta de consellers autonòmics d'Educació, i exposarà la seva oposició frontal a tots aquests canvis que "no tenen sentit", ha dit a "Els matins" de TV3. Tot i que està convençuda que es faran modificacions, "davant una filosofia tan ofensiva", ha dit Rigau, "hem de demostrar que anem a totes". En aquest sentit, la consellera ha explicat que el govern "no pot ni vol aplicar" la normativa. "És impossible entendre, fora que sigui una fòbia, que es pugi escriure aquesta qüestió lingüística en una llei", ha afirmat.

La consellera d'Ensenyament considera que aquestes propostes són l'ofensiva més greu que ha patit la llengua catalana des de la dictadura. Per Rigau, es tracta d'una invasió de competències i el trencament de l'esperit del legislador. "Estem davant d'una ofensiva que no sé si és personal del ministre Wert i del govern. Rajoy va dir que volia establir ponts amb Catalunya i ara fa aquesta ferida a la societat catalana", s'ha queixat.

En qualsevol cas, el govern té uns objectius clars en ensenyament, ha recordat la consellera: la millora del sistema i la reducció del fracàs escolar, i "en això ens centrem". Respecte a les proves de Primària, Rigau ja ha avançat que "les seguirem fent i que no tenim problema d'enviar els resultats a Madrid".

Finalment, la consellera ha retret a Wert que hagi amagat el text de la reforma durant la campanya electoral a Catalunya: "No coneixíem el text de l'esborrany. Fins divendres passat n'hi havia un altre. És evident que han esperat el 25 de novembre", s'ha queixat.
Anar al contingut