València

Acció Cultural garanteix que TV3 tornarà al País Valencià cinc anys després de l'inici de l'ofensiva contra les emissions

Acció Cultural es mostra convençuda que els canals de Televisió de Catalunya tornaran al País Valencià cinc anys després de l'inici de l'ofensiva contra les emissions. Asseguren que és qüestió de temps.

Catalunya Ràdio / RedaccióActualitzat
"TV3 es veurà segur al País Valencià". Amb aquesta contundència s'ha pronunciat el coordinador d'Acció Cultural, Toni Gisbert, als micròfons de Catalunya Ràdio. Assegura que és qüestió de temps just quan es compleixen cinc anys de l'ofensiva contra les emissions.

Gisbert ha avançat que estan preparant un seguit de mesures amb partits i institucions valencianes, catalanes, de l'estat espanyol i europees que serviran per desencallar la situació actual. Acció Cultural entén que el retorn de TV3 és inexorable, però admet que no sap si serà a través dels repetidors tancats o bé a través de la xarxa institucional de repetidors de Canal 9.

Per Gisbert la inestable situació política del País Valencià hi jugaria a favor. Assegura que la clau rau en un canvi de majoria política que, segons diu, podria arribar aviat. El coordinador d'Acció Cultural destaca les enquestes que "per primera vegada recullen una davallada del PP" i fins i tot apunta a unes possibles eleccions anticipades.

Gispert culpa de la situació la part valenciana, liderada pel govern del Partit Popular, que, diu, "no ha volgut firmar cap acord de reciprocitat".

Cinc anys apagant TV3

L'esperança de Gispert arriba tot just en el cinquè aniversari del tancament del primer repetidor d'Ació Cultural per part de la Generalitat Valenciana. Va ser el de Carrasqueta, a Alacant, que va iniciar una ofensiva del govern de Francisco Camps contra les emissions de TV3. L'any següent es van tancar els repetidors de la Ribera Alta i la Costera, i després l'emissor de la serra Perenxisa, el de les comarques centrals i el de Morella. El procés va culminar el 17 de febrer del 2011, quan el senyal de TV3 es va apagar a tot el País Valencià. Acció Cultural va aturar les emissions després de 26 anys per evitar la multa mensual de 120.000 euros.

El 2008, en un intent de facilitar un acord de reciprocitat que mai s'ha fet efectiu, la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals va començar a emetre el senyal de Canal 9 a través de la TDT. Durant dos anys es va poder veure, fins que el 2010 la Televisió Valenciana va cessar les emissions a través del satèl·lit.

El procés ha comportat diverses multes a Acció Cultural. Pugen a un total de 900.000 euros per emissions il·legals. L'entitat ja n'ha pagat 500.000, i espera la decisió del Tribunal Superior de Justícia que les podria anul·lar i facilitaria la reobertura dels repetidors.

Sense senyal, però amb audiència

El senyal de TV3 no és present al País Valencià, però sí els seus programes. Molts valencians han optat per internet i el servei 3alacarta per seguir connectats amb Televisió de Catalunya.

Aquest anys s'ha fet famosa una etiqueta a les xarxes socials #sensesenyal, que ha servit per reivindicar les emissions i per continuar deixant constància de la voluntat de veure TV3 a tot el domini lingüístic.
Anar al contingut