Imatge de la cimera al palau de la Generalitat sobre la reforma educativa
Imatge de la cimera al palau de la Generalitat sobre la reforma educativa
Barcelona

Front comú dels assistents a la cimera per aplicar la llei catalana si la "llei Wert" és aprovada al Congrés

Els assistents a la cimera -CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i finalment la CUP- es comprometen a continuar aplicant la LEC per sobre de la reforma educativa de Wert si finalment és aprovada pel Congrés.

Ramon Radó i Victòria MiróActualitzat
Els assistents a la cimera de la Generalitat sobre l'ensenyament en català s'han compromès a fer prevaldre la llei catalana d'educació sobre la "llei Wert", si finalment aquest text és aprovat pel Congrés. Representants de CiU, ERC, PSC i ICV-EUiA i finalment també la CUP, que s'ha presentat a la porta de la reunió al palau de la Generalitat i han acabat sent acceptats pel president en funcions, Artur Mas, han pactar un full de ruta comú per aturar la reforma educativa impulsada pel ministre d'Educació, José Ignacio Wert. Un cop acabada la reunió, els partits assistents han acordat impulsar una esmena conjunta durant tot el procés al Congrés, però han resolt que si no és aprovada i no aconsegueixen canviar el text perquè es respecti l'actual model educatiu de la immersió lingüística es continuarà aplicant la LEC per sobre de la "llei Wert".

Segons ha explicat Oriol Pujol per part de Convergència i Unió, els assistents a la cimera han coincidit que es farà una "esmena profunda" de l'esborrany de projecte de llei perquè "intenta sacsejar un model d'èxit" i confrontar dos drets: el de no separar els nens per raó de llengua, que "és constitucional i està reconegut", amb l'opció lingüística per part dels pares que, segons ha valorat, és "la voluntat d'imposar un dret que ni és reconegut i que té sentències del TC contràries".

Pujol, acompanyat del conseller Josep Maria Pelegrí, ha indicat que actuaran "de manera unilateral amb el que és el marc competencial de Catalunya, que és la LEC". I, després de celebrar totes les mostres de suport a la immersió de la societat civil i de molts partits polítics, ha volgut "felicitar i encoratjar els que l'han estat aplicant amb èxit en els darrers 30-35 anys".

Els portaveus de CiU a la cimera també han explicat que la reunió ha escoltat la declaració que prepara el Consell Escolar per poder-la lliurar a Madrid i que els partits polítics la comparteixen completament. "El català és un patrimoni del poble de Catalunya, no dels partits, i no pot estar subjecta a les ideologies", ha conclòs Josep María Pelegrí, que ha demanat que el govern espanyol "no manipuli sentències que donen per bo el model d'immersió lingüística". Per la seva banda, Oriol Pujol ha declarat que "la immersió mai no ha estat un problema a Catalunya i així seguirà sent".

Pel que fa a la reunió que Rigau mantindrà amb Wert divendres a Madrid, Oriol Pujol ha explicat que la consellera d'Ensenyament hi anirà amb un "mandat" de la cimera i amb l'ordre d'actuar d'acord amb els consensos assolits durant la trobada.

Junqueras insisteix que la llengua "mai ha estat cap problema"

El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha subratllat exactament la mateixa idea que Oriol Pujol quan ha dit que "la qüestió lingüística mai ha estat cap problema" i ha reclamat la independència com la millor sortida davant d'aquesta situació. Junqueras, que ha hagut de marxar ràpidament, ha cedit la paraula a l'exconseller d'Educació Josep Bargalló, que ha manifestat que "no s'entén la immersió lingüística sense la qualitat del sistema i no s'entén la qualitat del sistema sense la immersió". Bargalló també ha explicat que a la cimera s'ha acordat presentar esmenes conjuntes a l'avantprojecte al Congrés dels Diputats i al Senat i ha demanat que "si la llei mai s'arriba a aprovar, el govern de la Generalitat no l'acati perquè entengui que l'Estatut i la LEC van cap a un altre camí".

Navarro obre la porta a sumar el PSOE a les esmenes conjuntes

El primer secretari del PSC, Pere Navarro, ha defensat l'educació com a "element estructural" de la societat catalana i ha apuntat que pel que fa a la presentació d'esmenes conjuntes al Congrés i al Senat buscaran un "punt d'acord per presentar esmenes de manera conjunta en tot allò que signifiqui defensar l'esperit de la LEC".

Navarro ha considerat "fonamental" la immersió lingüística, però també ha defensat "el principi de legalitat" davant la possibilitat de no acatar la LOMCE: "les lleis s'han d'acatar, el que hem de buscar són sistemes legals per acatar una llei, que en aquest cas és la LEC, i no una altra".

Herrera alerta sobre les retallades

El secretari general d'Iniciativa per Catalunya-Verds, Joan Herrera, ha estat molt dur amb l'avantprojecte del ministeri, que creu que "supera totes les línies vermelles" perquè "atempta contra el model educatiu català" i és "profundament ideològic, ultraconservador, a vegades sembla fins i tot un projecte preconstitucional".

Per al líder ecosocialista, la LOMCE segrega per raons de llengua però també per motius econòmics, ja que consagra "un model d'escola exclusiva, confessional i que no respecta gens ni mica la pluralitat" i tracta l'educació com un servei en comptes d'un dret. Iniciativa també ha proclamat que l'avantprojecte de llei "no s'acatarà perquè és una barbaritat" i s'ha mostrat partidària de "no acatar no només la llei Wert sinó totes les lleis que atempten contra el model educatiu català", com ara l'augment de ràtios a les escoles públiques. A més, també ha demanat incorporar "la marea groga", el moviment en defensa de l'educació pública, en reunions com les d'aquest dimecres.

La CUP vol que el govern espanyol "s'abstingui de legislar sobre Catalunya"

El diputat electe de la CUP Quim Arrufat ha demanat al govern de la Generalitat que "es planti i desobeeixi l'aplicació d'aquesta normativa" i ha avisat que, en cas que no ho faci: "serà la comunitat educativa i nosaltres al darrere que procurarem desobeir-la". A la sortida de la cimera, Arrufat ha manifestat el suport de la CUP a la proposta de resolució que ha presentat el Consell Escolar de Catalunya.

Tal com ha insistit durant les darreres setmanes, la formació independentista és partidària d'oposar-se a la LOMCE "des del carrer i des de les institucions", ja sigui amb les concentracions convocades aquesta setmana i també demanant al futur executiu català que sol·liciti "a l'estat espanyol que s'abstingui de legislar sobre Catalunya mentre no se celebri la consulta" d'autodeterminació.

Per la CUP, l'avantprojecte de llei "és un atac a la línia de flotació de la principal victòria lingüística que ha tingut aquest país des de la transició" i ha advertit dels efectes que pot tenir al País Valencià i a les Illes Balears, on han indicat que "plou sobre mullat".

Finalment, la CUP sí que hi assisteix

Excepte el Partit Popular i Ciutadans, tots els partits de l'arc parlamentari han assistit a la cimera en defensa del català i del sistema d'immersió lingüística. La sorpresa l'ha donat la CUP, que a última hora s'ha afegit a la cimera, tot i que en un principi no hi estava convocada perquè, segons havia argumentat el govern tota la setmana, encara no han pres possessió els seus diputats. El procediment que els ha dut fins a la reunió ha estat com a mínim curiós. Malgrat no estar-hi convidats, el diputat electe al Parlament per la CUP Joaquim Arrufat i el membre de la formació independentista Jordi Salvia s'han presentat a la Generalitat reclamant accedir a la cimera. Aleshores, segons han explicat fonts del govern, el mateix president de la Generalitat, Artur Mas, ha accedit que tots dos fossin a la cimera.
Anar al contingut