La presentadora de la televisió pública coreana anuncia el llançament (Foto: Reuters)
La presentadora de la televisió pública coreana anuncia el llançament (Foto: Reuters)
Seül

Condemna unànime de la comunitat internacional al llançament del règim de Pyongyang

L'ONU parla de "desafiament" i de "clara violació" de les resolucions del Consell de Seguretat, Washington i els països veïns s'han manifestat amb una contundència similar, i Rússia i la Xina també han retret a Corea del Nord el llançament, però ho han fet en un to més suau.

RedaccióActualitzat
La comunitat internacional ha expressat una condemna clara pel llançament d'un coet de llarg abast realitzat per sorpresa per Corea del Nord, un llançament que segons aquest règim comunista ha servit per posar en òrbita un satèl·lit amb finalitats civils. Els que han reaccionat més ràpidament han estat els països veïns. A Corea del Sud s'han encès totes les alarmes i han parlat de "dura" condemna, i el Japó ha qualificat el llançament d'"inacceptable" i ha arribat a activar el seu sistema antimíssils, tot i que finalment no l'ha fet servir.

El cas és que aquests dos països, així com els Estats Units i altres membres de la comunitat internacional, creuen que el llançament de Pyongyang ha estat, en realitat una prova encoberta d'un míssil balístic intercontinental. Sigui com sigui, el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, ha estat clar: el llançament és un "desafiament" i "una clara violació" de les resolucions de les Nacions Unides. L'ONU insta Corea del Nord a "construir confiança amb els seus veïns mentre fa passos per millorar la vida de la seva població".

El govern dels Estats Units s'ha pronunciat en una línia similar. En un comunicat parla de "greu provocació" i d'"amenaça per a la seguretat de la regió", a més de recordar que s'han incomplert obligacions internacionals. Per tot plegat, titlla d'"irresponsable" el règim de Pyongyang.

Rússia i la Xina també han retret a Corea del Nord el llançament, però ho han fet en un to més suau. Moscou ha demanat que no es repeteixin "accions que contravenen les resolucions del Consell de Seguretat de l'ONU i ha considerat que el diàleg és "el format òptim" per resoldre el conflicte. Pequín, per la seva banda, s'ha dirigit justament a l'Organització de les Nacions Unides per demanar-li una resposta "prudent i moderada de cara a mantenir la pau i l'estabilitat a la península coreana".

Anar al contingut