Piulades fetes pels diputats del Parlament de Catalunya
Piulades fetes pels diputats del Parlament de Catalunya
Parlament de Catalunya

Un Parlament molt 2.0

Un total de 109 dels 135 diputats que aquest dilluns han constituït el Parlament de la desena legislatura disposen d'un compte a Twitter. Els grups més actius a la xarxa són els d'Esquerra i Ciutadans, on tots els parlamentaris tenen compte.

Ramon RadóActualitzat
El Parlament de Catalunya de la desena legislatura, constituït aquest dilluns, serà el més 'dospuntzero' de la història. Un total de 109 dels 135 diputats que han pres possessió del seu escó a l'hemicicle de la Ciutadella tenen obert un compte a Twitter i la gran majoria en són usuaris habituals.

Per partits, Esquerra Republicana i Ciutadans són els més actius a la xarxa: tenen Twitter els 21 parlamentaris republicans i els 9 de C's, és a dir, tots. En la resta de partits de l'oposició, l'ús de Twitter també és molt majoritari. Tenen un perfil obert 19 dels 20 diputats del PSC (tots menys el cap de llista per Girona, Juli Fernández), 2 dels 3 de la CUP (David Fernàndez i Quim Arrufat), 11 dels 13 parlamentaris d'ICV-EUiA i 15 dels 19 diputats del PPC. El grup majoritari de la cambra, CiU, és el que té més 'dissidents' de la febre de les xarxes socials: 18 dels 50 diputats de la federació no tenen perfil a Twitter.

Junqueras, el diputat amb més seguidors

El president del grup parlamentari d'Esquerra, Oriol Junqueras, és el diputat de la cambra catalana amb més seguidors, un total de 51.972. El segueix el líder de Ciutadans, Albert Rivera (37.793), Joan Herrera (18.476), David Fernàndez (18.300) i el conseller de Territori i Sostenibilitat en funcions, Lluís Recoder (16.215).

Per nombre de tuits, el més actiu a la xarxa és el cap del grup de Ciutadans, Albert Rivera, que ha fet 23.139 piulades des que va entrar a Twitter al gener del 2010. A continuació hi ha la diputada socialista Monserrat Capdevila (17.086 tuits), la republicana Anna Simó (16.724), el també 'ciutadà' Jordi Cañas (11.497) i l'escriptora i diputada independent per ERC Eva Piquer (10.077)

A l'altre costat de la balança, en canvi, els diputats de CiU Josep Maria Pelegrí, Felip Puig, Xavier Crespo i Anna Figueras i el socialista Maurici Lucena tenen perfil a la xarxa però encara no han fet cap piulada.

Qui sóc en 160 caràcters

Twitter permet escriure als comptes una breu biografia de l'usuari en un màxim de 160 caràcters, 20 caràcters més que una piulada. Entre els perfils dels diputats hi ha descripcions personals per a tots els gustos. La republicana Anna Simó, per exemple, ha actualitzat el seu perfil amb molta diligència, i poques hores després del ple ja explica que és "vicepresidenta al Parlament de Catalunya". També va ser ràpida l'actualització de Lluís Recoder, que, des de fa setmanes, es defineix com a "conseller (en funcions)".

Qui no és tan ràpid és el diputat de CiU Carles Pellicer, que escriu: "Em presento a les properes eleccions municipals amb un bon projecte i un gran equip", un any i mig després d'aquests comicis. El popular Manuel Reyes, per la seva banda, aclareix que és "alcalde de Castelldefels", però no detalla la seva condició de diputat.

A l'hemicicle virtual algunes biografies criden l'atenció. David Fernàndez aclareix d'entrada: "No sóc el líder de la CUP-Alternativa d'Esquerres, perquè a la CUP no hi ha líders". El socialista Jaume Collboni es defineix com a "Socialdemòcrata (per convicció), republicà (per principis) i federalista (malgrat tot)". El convergent Ferran Falcó fa un elogi de la persistència ("He caigut i m'he aixecat sempre"), l'ecosocialista Lorena Vicioso recorda els llocs on ha treballat ("Sociòloga i precària: de la Jijonenca a Hoteles Catalonia passant pel BoPan") i el republicà Sergi Sabrià especifica: "Només bec vi tapat amb suro".

La identitat digital del #parlament

La presència del Parlament a les xarxes socials no és una novetat. El vessant 2.0 de la cambra va fer un pas de gegant durant les dues legislatures en què Ernest Benachun tuitaire expert— va presidir la cambra i, en els seus inicis, van col·laborar-hi aleshores consellers com Joaquim Nadal, Ernest Maragall i diputats com Carles PuigdemontJosé Antonio Donaire, entre d'altres. A més de Twitter, la cambra catalana també té presència a xarxes com Facebook, YouTube o Netvibes.

Amb els anys, les xarxes socials s'han integrat plenament a la vida parlamentària. De fet, quan hi ha sessió plenària a l'hemicicle, és habitual que molts diputats participin del debat amb l'etiqueta #parlament. Fins i tot, en alguns casos, diputats com Joaquim Nadal i Lluís Recoder han mantingut un debat a la xarxa com si fossin a l'hemicicle.

Aquests 109 diputats podrien arribar a 110 si s'hi compta el president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, que té un compte obert al seu nom des del 3 de febrer del 2011 (i està inclòs en la llista de diputats de la passada legislatura difosa pel mateix Parlament), malgrat que a finals de novembre el seu cap de premsa i comunicació, Joan Maria Piqué, va dir que "qualsevol compte que usi el seu nom no té res a veure amb ell".

Tot i que a la llista de diputats que té el Parlament de Catalunya a Twitter n'hi ha 57 de llistats, consultant altres llistes, com la de la usuària @npini, superen el centenar.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut