La dent té 215.000 anys d'antiguitat i pertanyia a un infant neandertal (Foto: ACN)
La dent té 215.000 anys d'antiguitat i pertanyia a un infant neandertal (Foto: ACN)
Serinyà

Es confirma que la dent trobada a Serinyà és la resta humana més antiga de Catalunya

La peça té 215.000 anys d'antiguitat i era d'un infant neandertal. Les últimes excavacions que s'han fet al Parc de les Coves Prehistòriques de Serinyà, al Pla de l'Estany, han permès confirmar-ne l'antiguitat.

RedaccióActualitzat
Les últimes excavacions que s'han fet al Parc de les Coves Prehistòriques de Serinyà, al Pla de l'Estany, han confirmat que la dent molar trobada ara fa quaranta anys per Josep Maria Corominas és la resta humana més antiga que s'ha trobat fins ara a Catalunya. La peça té 215.000 anys, es va trobar en un cau de hienes de catorze metres quadrats i pertanyia a un infant neandertal.

La dent es va trobar a l'anomenat "Estrat 5" de la cova, a un metre sota terra. Fins ara s'havia datat a partir d'una cronologia imprecisa dels grans mamífers descoberts i del context arqueològic i estratigràfic de les excavacions inicials. Quaranta anys després, s'ha aconseguit datar amb "exactitud" després que es decidís tornar a estudiar sobre el terreny i excavar des de l'any 2001 i fins al 2011 en dues fases.

Al Parc de les Coves Prehistòriques de Serinyà, un dels espais més rellevants és la cova de l'Arbreda, que s'excava de forma anual des de fa quinze anys. Fa uns 25 metres quadrats i té una profunditat de 9 metres. S'hi acumulen sediments i restes de fa milers d'anys, com ara eines fetes per l'home, i de fauna. Els experts creuen que va ser ocupada durant gairebé tota la glaciació: primer per l'home de Neandertal i des de fa 40.000 anys per l'home modern o de Cromanyó.

Amb la cova del Reclau Viver d'aquest mateix recinte, són les úniques a Catalunya que tenen representades les diferents civilitzacions dels grans caçadors paleolítics cromanyons o del paleolític superior. Aquest fet les converteix en una de les zones més riques a nivell europeu, ja que conté restes de gairebé totes les edats de la prehistòria. Això no passa en altres jaciments, que només se centren en un únic període.

La prestigiosa revista "Journal Human of Evolution" ha publicat els resultats de l'excavació.
Anar al contingut