El president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, a la sortida de la reunió amb De Gispert
El president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, a la sortida de la reunió amb De Gispert
Parlament de Catalunya

PSC, PP, ICV i C's confirmen a De Gispert que votaran contra la investidura de Mas i la CUP diu que "segurament" també

La presidenta del Parlament s'ha reunit aquest dimarts amb tots els grups de la cambra de cara a la investidura. PSC, PP, ICV i C's han confirmat que votaran contra la candidatura d'Artur Mas i la CUP diu que "segurament" també.

RedaccióActualitzat
Jornada de reunions al Parlament. Al llarg d'aquest dimarts, la presidenta de la cambra, Núria de Gispert, ha tingut reunions amb els líders dels grups parlamentaris. Excepte el cap de files d'Esquerra, Oriol Junqueras, que ha garantit el seu vot favorable, la resta de líders han coincidit a rebutjar la investidura d'Artur Mas i han confirmat a De Gispert que hi votaran en contra, tal com ja havien anunciat tots. L'únic que encara es manté a l'expectativa és la CUP, tot i que "segurament" també optarà pel "no".

L'última reunió de la tarda ha estat amb el president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, que no ha volgut aclarir si ha demanat a De Gispert que convoqui la investidura. A la sortida de la trobada, que ha durat uns 40 minuts, Mas ha assegurat que l'acord entre CiU i ERC "encara no" està tancat.

Navarro: "Necessitem tenir un govern com més aviat millor"

El líder dels socialistes, Pere Navarro, ha comunicat a la presidenta del Parlament que el PSC votarà "no" a la investidura d'Artur Mas per les discrepàncies que hi mantenen en l'àmbit econòmic i social. Per al primer secretari del PSC, la sessió d'investidura s'hauria de celebrar aquesta mateixa setmana, perquè Mas ja compta amb una majoria parlamentària per ser investit: "Necessitem tenir com més aviat millor un govern que afronti les necessitats molt urgents que té avui el país, sobretot per pal·liar el sofriment provocat per la crisi econòmica. Per això el més important és començar a debatre uns pressupostos que sens dubte seran difícils", ha indicat.

Navarro també ha aprofitat per proposar a De Gispert que la cimera política sobre l'economia que exigeixen els socialistes es faci al Parlament per subratllar la "voluntat de pluralitat" d'aquest debat.

Sánchez-Camacho vol que Mas oblidi "l'agenda independentista"

Després de la reunió amb Navarro, ha estat el torn de Sánchez-Camacho, que ha dit que el seu grup també votarà negativament la investidura de Mas si no hi ha un canvi inesperat d'última hora. La presidenta del PPC ha advertit al líder de CiU: "O Mas rectifica la seva agenda independentista i oblida el pacte amb ERC i es posa a treballar per resoldre els problemes reals dels catalans, és a dir, sortir de la crisi, o nosaltres haurem de veure'ns obligats a votar en contra" de la seva investidura. En cas que CiU desestimés la possibilitat de fer una consulta, els populars catalans es podrien plantejar abstenir-se.

Sánchez-Camacho també ha demanat a la presidenta de la cambra que la desena legislatura iniciada aquest dilluns "no oblidi els problemes reals" dels catalans i, com a mostra d'aquesta voluntat, ha explicat que el grup popular ja ha presentat la petició d'un ple monogràfic sobre la crisi i la creació de llocs de treball.

Herrera: la reorientació econòmica "és incompatible amb CiU i Artur Mas"

El líder d'ICV-EUiA al Parlament, Joan Herrera, ha reiterat que la seva formació també votarà en contra de Mas perquè creu que Catalunya necessita urgentment una "reorientació radical de les polítiques econòmiques" i això "és incompatible amb CiU i amb Artur Mas". Pels ecosocialistes, "aquest país no es pot permetre una retallada de 4.000 milions d'euros" perquè això suposaria "saltar-se totes les línies vermelles en salut, educació i serveis socials".

Herrera, que ha demanat una reunió entre tots els sectors socials partidaris del dret a decidir perquè es tracta d'una "qüestió de tots, que cal construir entre tots i no pot ser una moneda de canvi", ha dit a De Gispert que Iniciativa vol construir una alternativa fent una oposició "digna d'aquest nom".

Rivera: "CiU hauria d'haver trobat altres candidats"

El cap del grup de Ciutadans, Albert Rivera, ha declarat que votarà en contra de la investidura de Mas "perquè és fruit del fracàs i de l'error de convocar eleccions anticipades" i s'ha mostrat partidari que "hi hagi un govern al més aviat possible", però amb "un pacte i una estabilitat política al darrere" perquè creu que Catalunya "no es pot permetre" que torni a haver-hi eleccions d'aquí "un any i mig".

Rivera també ha dit a la presidenta del Parlament que "Mas no havia de ser el candidat a la presidència de la Generalitat" i ha defensat que CiU "hauria d'haver trobat altres candidats que estenguessin ponts amb l'oposició".

Fernàndez: "No podem acceptar 3.000 milions d'euros en retallades"

El portaveu de la CUP a la cambra, David Fernàndez, ha indicat que el seu grup "segurament" votarà en contra de la investidura de Mas, tot i que ha dit que estan "a l'expectativa" perquè volen "estudiar l'acord de govern de CiU i ERC". Fernàndez ha subratllat els ajustos econòmics com el principal motiu de la probable negativa a la investidura: "No podem acceptar 3.000 milions d'euros en retallades, amb tot el que això implica, i qui firmi això farà que es multipliqui la injustícia i que s'aprofundeixin les desigualtats socials que hi ha en aquest país".

Per a la CUP, ha explicat, "el referèndum d'independència és prioritari" i vol que sigui "fruit d'un acord del Parlament i no entre partits polítics". Fernàndez també ha confirmat que, de moment, ell serà el portaveu del Grup Mixt, tot i que serà un càrrec rotatori i cada sis mesos l'ocuparà un diputat diferent de la CUP.
Anar al contingut