Barcelona

CiU i Esquerra preveuen nou impostos nous a Catalunya fins al 2014

El pacte per la governabilitat firmat aquest dimecres per CiU i ERC no concreta cap projecció dels ingressos addicionals que s'obtindran, tot i que els dos partits ho estimen en uns 1.000 milions d'euros.

RedaccióActualitzat
L'acord d'estabilitat per a la desena legislatura signat per CiU i ERC preveu un total de nou impostos nous o modificats, a més d'exempcions en l'aplicació de l'euro per recepta sanitària. Tot i que el govern català ja ha anunciat que no pensa complir l'objectiu de dèficit, l'ajust per al 2013 serà superior als 4.000 milions d'euros. Potser per la incertesa de les xifres, el pacte per la governabilitat no concreta cap projecció dels ingressos addicionals que s'obtindran, tot i que els dos partits ho estimen en uns 1.000 milions d'euros.

En el capítol titulat "Per una política econòmica i pressupostària per a la transició nacional", les dues formacions denuncien l'incompliment per part de l'estat espanyol dels seus compromisos fiscals amb Catalunya i defensa incrementar els ingressos de la Generalitat amb noves figures impositives, que estaran vigents durant el període denominat de "transició" fins a la consulta.

Un dels primers punts d'acord entre CiU i ERC el va anunciar el govern de la Generalitat amb el decret per crear l'impost sobre dipòsits bancaris que els republicans reclamaven en les negociacions. Calia fer-ho de seguida per avançar-se al govern espanyol i, d'aquesta manera, poder demanar la compensació corresponent per l'esmena de Montoro que deixa a zero euros la recaptació per aquest tribut. Això permetrà ingressar, per una via o altra, uns 500 milions d'euros.

Entre els nous impostos, hi figura també la recuperació del de successions per a les rendes més altes, la reforma del de patrimoni, transmissions patrimonials i grans superfícies comercials. Els impostos de patrimoni i transmissions patrimonials s'adapten per incrementar el mínim exempt, però a la vegada es fixa un "recàrrec per als grans patrimonis" i es busca "l'efecte de compensació de l'IVA".

L'acord entre Convergència i Unió i Esquerra Republicana preveu establir gravàmens sobre l'emissió de gasos contaminants, l'"eurovinyeta" per a camions, les begudes de refresc amb excés de sucre i també els pisos buits. L'"eurovinyeta" serà un gravamen que hauran de pagar "els vehicles pesants de mercaderis que travessin Catalunya per les vies de gran capacitat de titularitat catalana", mentre que en matèria d'habitatge es preveuen mesures impositives per "incentivar l'entrada al mercat de lloguer de pisos desocupats propietat de societats mercantils".

Els dos partits també preveuen la creació d'un "grup de treball pressupostari" que tindrà com a objectiu preveure canvis en la fiscalitat i en els ajustos, així com qualsevol qüestió relacionada amb la privatització d'empreses públiques de la Generalitat. Aquest grup de treball se sumarà als cinc previstos per abordar qüestions sectorials com Educació, Salut, Corporació de Mitjans Audiovisuals, Funció Pública i Universitats.

En l'apartat destinat a reduir l'impacte de gravàmens actuals sobre els sectors amb menys recursos, s'estipula que en l'exercici de 2013 l'euro per recepta tindrà més exempcions proporcionals a "la renda de l'usuari", de manera que s'aconsegueixi "més progressivitat" i hi haurà "nous límits". L'acord consta també d'un compromís que consisteix a "avaluar" la possibilitat que l'increment de les taxes universitàries s'apliqui amb "més progressivitat" en relació amb les rendes econòmiques dels alumnes i les seves famílies.

Consulta l'any 2014, però prorrogable

La part més comentada de l'acord, conegut aquest dimarts al vespre, és l'annex dedicat a la consulta, que ocupa dos fulls i dues línies, on CiU i Esquerra expressen el seu compromís explícit de consultar la ciutadania per decidir el seu futur i també aprovar una llei de consultes i obrir un procés de negociació amb l'estat espanyol. Finalment, els dos partits van acordar que la consulta es farà al llarg del 2014. S'elaborarà la llei de consultes al llarg del 2013 i el plebiscit es farà l'any següent. Això, si no hi ha res que tant CiU com ERC creguin que fa aconsellable modificar aquesta data. És a dir, es podria ajornar per una mala situació socioeconòmica o política amb l'acord de tots dos partits signants, i ERC ja ha dit que tant sí com no la consulta es farà el 2014.

El document de l'acord detalla que en el primer ple ordinari es formularà una declaració de sobirania del poble de Catalunya, prèvia a l'elaboració de la llei de consultes i a l'obertura d'un període de negociació amb el govern espanyol per celebrar un referèndum vinculant. Conscients de la dificultat d'aquesta etapa, els partits que donen suport al govern han acordat crear el Consell Català per a la Transició Nacional, que assessorarà l'executiu per garantir l'impuls i la materialització de la consulta. El mateix document obliga les dues parts a treballar per consolidar una majoria social àmplia que permeti garantir l'èxit de la consulta i del procés de transició nacional.



VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut