Barcelona

El PSC s'abstindrà en totes les votacions de la legislatura sobre el dret a decidir

·Ho ha anunciat en la primera sessió del debat d'investidura el primer secretari del PSC, Pere Navarro, que ha defensat que el seu grup no vol "posar bastons a les rodes", donat que CiU "ja té el pacte fet i el camí escrit".

·Navarro ha afirmat que l'acord entre CiU i ERC converteix Oriol Junqueras en "el líder del govern" i crea, 'de facto', una coalició de govern".

Irene VaquéActualitzat
El PSC s'abstindrà en totes les votacions de la legislatura sobre el dret a decidir. Ho ha anunciat en la primera sessió del debat d'investidura el primer secretari del PSC, Pere Navarro, que ha afirmat que el seu grup no vol "posar bastons a les rodes", donat que CiU "ja té el pacte fet i el camí escrit". El dirigent socialista ha retret a Artur Mas que ja parli de construir estructures d'estat abans de fer cap consulta al poble català.

Navarro creu que CiU ha cedit davant d'ERC per garantir-se estabilitat i ha afirmat que l'acord entre les dues formacions converteix Oriol Junqueras en "el líder del govern". "Potser no tenim un govern de coalició, però sí una coalició de govern. I amb l'acord signat vostè es convertirà en president del govern però Junqueras serà el líder del govern", li ha etzibat. Sobre l'oferta de pacte de Mas, el primer secretari socialista s'ha mostrat recelós i s'ha preguntat "com es pot negociar" quan "ja posen una data a la consulta".

També l'ha interrogat sobre quina és la legalitat en la qual s'empararà la consulta: "Els respectem aquest camí que han encetat cap a la independència, perquè som profundament demòcrates, però siguin rigorosos en el camí perquè, si no, produeixen inseguretat i això perjudica la nostra economia".

A més, ha assegurat que Mas va anar a Madrid a negociar el pacte fiscal no pas amb l'objectiu d'arribar a un acord, sinó a "buscar una excusa per convocar eleccions". I que, després d'haver demanat una majoria extraordinària per tirar endavant el dret a decidir, ha acabat "privatitzant-lo" i posant el país en un "embolic considerable".

També ha afirmat que el resultat d'aquesta maniobra d'avançament electoral han estat "un president i un govern més febles, un Parlament més fragmentat i polaritzat i un país molt més feble". Per justificar-ho, ha destacat que en la legislatura anterior CiU i ERC sumaven 72 diputats i ara en sumen 71.

El dirigent socialista ha qualificat de "conversa amable" les intervencions de Mas i Junqueras en el debat, i ha reiterat que el seu grup vol el dret a decidir "en un referèndum legal, acordat i vinculant". "I si arriba el dia, els socialistes defensarem la solució federal i no la independència.", ha afegit, citant posteriorment Escòcia com a referent. "Tenim un gran partit a Espanya disposat a donar suport al canvi constitucional", ha assegurat, sobre el PSOE.

En clau econòmica, Navarro ha celebrat que Mas hagi girat cap a l'esquerra acceptant ara algunes propostes d'ERC que comparteix el PSC. També ha reclamat a CiU que no "passi de puntetes" pels problemes de tanta gent que "està a punt de viure el seu pitjor Nadal". Segons els socialistes, les polítiques de Mas són "fugides endavant" perquè "no són capaços d'afrontar una situació de crisi extremadament difícil".

Navarro ha retret a Mas que hagi "incomplert" alguns objectius de l'acord d'investidura de l'anterior legislatura amb el PSC, entre els quals hi havia mantenir les plantilles de metges, mestres i policia, o bé que les reformes del marc constitucional es fessin amb l'acord, com a mínim, de CiU i els socialistes. I ha lamentat que els acords entre CiU i el PPC hagin deixat una Catalunya "més injusta, amb uns rics més rics i unes classes mitjanes més insegures que mai".

Pere Navarro també s'ha reivindicat davant de Mas: "Li garanteixo que sóc un líder, no autoritari, que respecta la pluralitat. No ens discutim els lideratges, tirem endavant el país en les millors condicions", li ha demanat.

Mas creu que el PSC "el que no vol és mullar-se"

El candidat a la reelecció ha qualificat de "decisió tèbia" i "còmode" l'anunci fet per Navarro d'abstenir-se en totes les votacions sobre el dret a decidir. Mas ha retret al líder socialista que "el que no vol és mullar-se" i li ha preguntat: "Si no hi estan d'acord, també s'abstindran? I si hi estan d'acord, s'abstindran?"

Mas ha defensat que els ajustos que ha dut a terme els darrers dos anys no han canviat "el model sanitari" català i que se'n "preserva el que és fonamental". El president de CiU ha afirmat que quan els governs tripartits "incrementaven les plantilles de mestres, mossos i metges, era una altra època; quan s'anava a demanar crèdit, encara hi havia crèdit".

Sobre el pacte fiscal, el candidat a la presidència de la Generalitat ha reiterat que va "anar a Madrid a negociar", però que "Rajoy no va deixar ni un sol marge, ni un mil·límetre de marge, per negociar el pacte fiscal que aquest Parlament havia aprovat". El president espanyol, ha dit Mas, va obrir la porta a negociar "el sistema de finançament tradicional", però no el model aprovat per la cambra. De fet, Mas ha explicat que, si hi hagués hagut negociació sobre el pacte fiscal, "no hauria convocat les eleccions, malgrat la manifestació de l'Onze de Setembre".

Mas també ha defensat la convocatòria d'eleccions recordant l'alta participació el 25-N. A més, el president de la Generalitat en funcions també ha obert la porta a "arribar a algun tipus d'acord" amb el PSC i s'ha referit als acords a què va arribar CiU amb l'aleshores govern d'esquerres, com per exemple la LEC.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut