Un moment de la cerimònia inspirada en la cultura maia
Un moment de la cerimònia inspirada en la cultura maia
Tikal

Astrònoms i arqueòlegs desmunten la teoria que el món s'havia d'acabar aquest 21 de desembre

Avui, 21 de desembre del 2012, a les 12 i 11 minuts, hora nostra, s'havia d'acabar el món, segons una creença inspirada en un calendari maia que marca una fi de cicle que alguns han interpretat de manera apocalíptica.

RedaccióActualitzat
Avui, 21 de desembre del 2012, a les 12 i 11 minuts, hora nostra, s'havia acabar el món segons una creença inspirada en un calendari maia que marca una fi de cicle que alguns han interpretat de manera apocalíptica. Els seguidors d'aquesta creença pseudocientífica defensaven que amb el solstici de desembre desapareixeria la Terra, probablement pel xoc contra el nostre planeta d'un suposat astre que anomenen Nibiru. Altres arguments parlen del xoc d'un asteroide llunyà, de l'arribada d'un forat negre o d'una impressionant activitat solar que acabaria amb el nostre planeta.

Ni astrònoms...

Aquestes teories, però, les desmenteix Xavier Luri, astrònom de la Universitat de Barcelona. Segons Luri, no hi ha cap indici sobre l'existència d'aquest suposat planeta. "Ni hi és ni se l'espera", segons l'astrònom, que ha afegit en declaracions a Catalunya Ràdio que, si existís i hagués de fer impacte contra la Terra, ja s'hagués vist i hagués estat "l'objecte més brillant del cel nocturn, segur".

A més, tot i que una flamarada solar no es pot preveure, segons Xavier Luri, difícilment provocaria una catàstrofe que destruís el món. I, pel que fa a un asteroide o un forat negre, també serien visibles des de fa temps.

...ni arqueòlegs

A més a més, els arqueòlegs assenyalen que no hi ha documentació sobre cap profecia maia que afirmi que divendres s'acaba el món. El calendari maia a què fa referència la creença només parla d'un canvi de cicle; un moment de catarsi que altres teories relacionen amb una nova era física i espiritual per als habitants de la Terra, i que des de fa dies genera molts comentaris a les xarxes socials.

Cerimònia en un temple maia

A Guatemala, al Parc Nacional de Tikal, s'han preparat per acomiadar l'antic cicle i donar la benvinguda a la nova era amb un esperit no pas de final del món, sinó de renovació. La cerimònia, que s'ha celebrat al temple del Gran Jaguar, un dels centres de la cultura maia, l'ha emès en directe la televisió.
Anar al contingut