Afganistan

Rajoy creu que tot aniria millor si tothom treballés amb tant esforç com els militars espanyols

Mariano Rajoy ha afirmat a l'Afganistan que tot aniria millor a Espanya si tothom treballés amb l'esforç que demostren els militars que hi ha a les missions exteriors. El president del govern espanyol ha anunciat que les tropes continuaran en aquest país més enllà del 2014, que és quan es compleix el compromís adquirit.

RedaccióActualitzat
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha posat com a exemple el treball que fan els militars espanyols a l'estranger i ha assegurat que si tothom treballés com ells, "amb esforç", les coses "anirien millor". El cap de l'executiu ha avançat, però, que la situació millorarà l'any que ve i que el 2014 "hi haurà creixement econòmic i es crearan llocs de treball". Mariano Rajoy ho ha dit a l'Afganistan, davant centenars de militars desplaçats a la base de Qala-i-Naw, a l'última parada de la seva primera visita a les tropes espanyoles a l'exterior. Rajoy s'ha desplaçat aquesta matinada per sorpresa a les bases d'Herat i Qala-i-Naw, on hi ha desplegats uns 1.400 militars.

El cap del govern espanyol ha assenyalat que estava "impressionat molt favorablement" per la feina dels militars fora d'Espanya i que "ha après molt" en aquest viatge. "He vist que hi ha gent que fa el seu treball amb il·lusió i amb ganes, i això és molt reconfortant", ha apuntat Rajoy. El president espanyol els ha demanat que mantinguin "l'ànim" en la "recta final" de la seva missió a l'Afganistan i els ha desitjat bones festes. Els militars han respost amb forts aplaudiments.

Poc abans, durant la seva estada a la base d'Herat, Mariano Rajoy ha anunciat que té la intenció de mantenir els militars desplegats a l'Afganistan més enllà del 2014. En arribar a l'Afganistan, Rajoy ha dit, en una conversa informal amb els periodistes, que l'Estat espanyol complirà amb el seu compromís fins al 2014, que és quan es completa el replegament de les tropes en el país asiàtic, i ha assegurat que està disposat a mantenir aquest contingent més enllà d'aquesta data. "Ens agradaria continuar a Herat", ha assenyalat el president espanyol, que li ha traslladat aquest propòsit al president afganès, Hamid Karzai. Rajoy ha explicat que Espanya està parlant ara amb els aliats per saber el paper que assumirà d'aquí dos anys, tot i que sembla que es mantindria al capdavant de l'aeroport i l'hospital.

Durant la conversa amb els periodistes, Mariano Rajoy ha recordat que avui fa justament un any que els seus ministres estaven prometent els càrrecs. També ha comentat que va fer el servei militar a València i que llavors el màxim cap d'aquesta regió militar era Jaime Milans del Bosch, condemnat a 30 anys de presó per la seva participació en el cop d'estat del 23-F.

Prèviament, a l'aeroport de Kabul, Rajoy ha homenatjat els 52 militars morts en l'accident del Iakovlev amb una ofrena floral. El president espanyol s'ha dirigit als efectius destacats a l'Afganistan per elogiar la feina que fan "en un entorn de risc que no és normal". Rajoy els ha dit que no abaixin la guàrdia i que mantinguin la concentració fins al final de la missió, i ha remarcat que defensen els valors de la democràcia, la llibertat, els drets humans i la seguretat.









VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut