Madrid

El rei demana "integrar el que és comú per sumar forces, no per dividir-les" al discurs de Nadal

Sense fer cap referència directa a Catalunya, el monarca ha apostat per "promoure valors com el respecte mutu i la lleialtat recíproca" i ha centrat una bona part del discurs en els efectes de la crisi econòmica.

RedaccióActualitzat
El rei Joan Carles ha demanat integrar "el que és comú per sumar forces, no per dividir-les" i buscar "l'avinença i l'acord per encarrilar i resoldre els grans i fonamentals desafiaments col·lectius" al seu discurs de Nadal. Sense fer cap referència directa a Catalunya en tot el discurs, el monarca ha lloat la "política amb majúscules" i l'ha exemplificada amb la Transició a la democràcia, que ha descrit com "una nova i brillant etapa integradora".

Malgrat reconèixer que "avui dia, la política no passa pel millor moment quant a la percepció de la ciutadania", el rei ha volgut "reivindicar la política, perquè el seu paper és fonamental per a la sortida de la crisi" i ha apostat per "promoure valors com el respecte mutu i la lleialtat recíproca". El monarca també ha reivindicat que "Espanya és part de la solució a la crisi global i ha de ser protagonista en la presa de decisions dels grans fòrums internacionals".

Comptabilitzar "l'austeritat i el creixement" per poder "garantir el benestar"

En un discurs molt marcat pels efectes de la crisi econòmica, el monarca ha definit la conjuntura actual com "un dels moments més difícils de la història recent d'Espanya" i una causa d'"inseguretat i desànim". El rei ha defensat que "l'austeritat i el creixement han de ser compatibles" perquè "les renúncies d'avui" permetin "garantir el benestar de demà en un termini raonable de temps" i també assegurar "la protecció dels drets socials".

El rei creu que, perquè l'economia espanyola "torni a créixer", cal "posar ordre en els nostres comptes i, alhora, generar estímuls per a la creació de riquesa". Entre aquests estímuls, Joan Carles ha citat "mesures de política econòmica o fiscal", "polítiques de foment de la innovació o l'emprenedoria", però, sobretot, la "confiança".

El monarca ha recordat que, en els trenta-set anys del seu regnat, l'estat "ha passat per diverses conjuntures econòmiques realment complicades", de les quals Espanya en va "saber sortir amb èxit", bàsicament perquè hi havia "confiança en un projecte compartit per tothom i en les nostres possibilitats de tirar endavant".

En la lluita contra la crisi econòmica, el rei ha volgut destacar "l'actitud abnegada i lleial de les famílies i la solidaritat de moltes organitzacions assistencials, que, amb la seva ajuda, estan contribuint tant a l'estabilitat social; i també el sacrifici de tots els espanyols que deixen ara el nostre país per aconseguir condicions de vida més bones per a ells i per a les seves famílies".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut