Constitució de la plataforma "Aturem el Fracking"
Constitució de la plataforma "Aturem el Fracking" (ACN)
Barcelona

Plataforma contra l'anomenat "fracking", el sistema per extreure gas amb explosius

El "fracking" és una tècnica que permet extreure gas en profunditat. El govern ha autoritzat que es facin prospeccions, però els veïns de moltes comarques denuncien que aquesta tècnica pot causar molta contaminació.

RedaccióActualitzat
Avui s'ha constituït a Barcelona una plataforma ciutadana contrària a l'anomenat "fracking". És una tècnica que permet extreure gas en profunditat. El govern ha autoritzat que es facin prospeccions, però els veïns de moltes comarques denuncien que aquesta tècnica pot causar molta contaminació

Les entitats que s'han mobilitzat aquesta tardor contra l'anomenat "fracking", o fractura hidràulica per extreure gas natural a gran profunditat, s'han presentat avui públicament a Barcelona constituïdes en plataforma.

Denuncien que la Generalitat està concedint permisos per fer els treballs previs a l'explotació del gas. Dos projectes, anomenats "Leonardo" i "Darwin", i que afecten grans territoris de la Catalunya central, estan pendents d'al·legacions presentades per les entitats. Però n'hi ha un altre, a la Garrotxa, que ja té el permís per començar, i la plataforma assegura que al gener l'empresa concessionària ja parlarà amb els propietaris dels terrenys per començar a treballar. Reclamen que es prohibeixi aquest mètode d'explotació a tot el territori català per l'impacte ambiental que té, i denuncien que aquest procés s'està fent en secret i d'esquena als ajuntaments i consells comarcals.

Eudald Rifà, de la Plataforma Aturem el Fracking, diu: "Creiem que és il·legítim com s'està portant aquest procés, perquè hi ha una manca de participació i d'informació, no només de la ciutadania, sinó dels nostres representants més directes."

Sergi Solà, de la mateixa Plataforma Aturem el Fracking, insisteix: "Incidir en això, que els riscos realment són molt alts, sobretot per un consum d'aigua molt elevat, i per l'afectació als aqüífers que hi ha per sobre de les capes que es van a rebentar."

El "fracking" consisteix a perforar fins a estrats de roca que contenen petites bossetes de gas natural, i fracturar la roca amb explosius i aigua a pressió per alliberar el gas.  Són tècniques i jaciments coneguts des de fa temps, que no s'explotaven perquè no sortien a compte. Amb l'encariment de l'energia ara ja és rendible, però les entitats denuncien que contamina el subsòl i les capes freàtiques amb els productes químics que s'afegeixen a l'aigua per alliberar el gas.

Als Estats Units ja s'ha fet servir aquest sistema en algunes zones i alguns estats com Nova York i Carolina del Nord ja l'han prohibit. També ho han fet el Quebec, Nova Gal·les del Sud (Austràlia), cantons suïssos, 'länder' alemanys i estats com França, Bulgària o Sud-àfrica, a més de Cantàbria i l'Aragó a l'estat espanyol. A la resta de l'estat també hi ha zones afectades a Vitòria, Navarra, la conca de l'Ebre, la conca del Guadalquivir i Castelló.

A Catalunya, cinc ajuntaments i un consell comarcal s'han declarat territoris lliures de 'fracking'. Hi ha tres grans zones on les empreses han demanat permisos per fer estudis i prospeccions que abasten 82 municipis: el Ripollès, Osona i Bages, i la plana de Lleida, sobretot les comarques de la Segarra, Noguera, Urgell i Solsonès. A tots els territoris afectats s'han creat plataformes contràries als permisos, que des de fa un mes s'han unit i coordinat per tenir més força, agrupant una seixantena d'entiats.


ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut