Barcelona

Mas nomena el nou govern amb la voluntat que sigui "de diàleg permanent" i sense "soroll ni crits"

Catalunya ja té nou govern després que el president Artur Mas hagi firmat el decret de nomenament i els consellers hagin pres possessió en un acte al Palau de la Generalitat. Les cares noves són: Francesc Homs, que encapçalarà Presidència; Germà Gordó, a Justícia; Ramon Espadaler, a Interior en substitució de Felip Puig, que passarà a dirigir Empresa i Ocupació; Santi Vila, a Territori i Sostenibilitat, i Neus Munté, a Benestar i Família.

RedaccióActualitzat
Els nous consellers del govern de la Generalitat han pres possessió aquest dijous en un acte solemne al Palau de la Generalitat. Jordi Baiget, secretari del govern, ha estat l'encarregat de cridar cada membre del nou executiu, que s'ha apropat a una taula on, davant del president de la Generalitat, Artur Mas, ha promès el seu càrrec. Joana Ortega ha estat la primera. La vicepresidenta, que repeteix funcions, ha promès el càrrec amb "l'ajut de Déu". El següent ha estat Francesc Homs, el nou conseller de Presidència, seguit d'Andreu Mas-Colell, que continua com a conseller d'Economia. Després ha estat el torn d'Irene Rigau, que es manté a la Conselleria d'Ensenyament, i Boi Ruiz, que repeteix a Salut. Els han seguit dues cares noves: Ramon Espadaler, el nou conseller d'Interior en substitució de Felip Puig, i l'alcalde de Figueres, Santiago Vila, nou conseller de Territori i Sostenibilitat i que succeeix Lluís Recoder. Després, Ferran Mascarell, altra vegada al capdavant de Cultura, i Josep Maria Pelegrí, que continua al capdavant d'Agricultura. Els ha seguit Neus Munté, nova consellera de Benestar i Família, i Felip Puig, que canvia de cartera i passa a Empresa i Ocupació. Ha tancat els nomenaments Germà Gordó, com a nou conseller de Justícia.

En el seu discurs, el president de la Generalitat ha tingut paraules d'agraïment per als consellers que continuen, els que marxen -Josep Lluís Cleries, Pilar Fernándezi Bozali Francesc Xavier Mena- i els que s'incorporen al govern. Tot i que Mas ha apostat per configurar un govern continuista, ha decidit reforçar-lo políticament amb més consellers de partit i menys independents. Ara només n'hi ha dos i cap d'ells no és una cara nova: Boi Ruiz i Ferran Mascarell. En total, el nou executiu està format per 12 conselleries, una més que en el govern anterior.

Si l'hagués de definir, ha explicat Artur Mas, "m'agradaria que fos un govern de diàleg permanent, de paraules, no de sorolls ni de crits. Es tracta de parlar i, sempre que es pugui, d'arribar a pactes. El diàleg ha de ser dins i fora de Catalunya", ha explicat el president amb referència a les relacions amb l'executiu espanyol. "És necessari mantenir aquest diàleg institucional amb l'Estat per moltes diferències ideològiques i de projecte que puguem tenir".

Mas aspira que el seu govern sigui "de decisions i de fets, i tant de bo que els fets es corresponguin amb les paraules. M'agradaria que fos un govern transparent i fiable, és a dir, un govern que digui la veritat sense mirar cap a un altre costat". L'autoexigència ha estat una altra de les característiques que ha esmentat el president, juntament amb la humilitat i la sensibilitat amb relació a la difícil situació que viu una part molt important de la població. Tenint en compte el context actual, "no pot ser un govern il·lusionista, però tampoc pot malmetre les esperances de tot un poble". "Un govern que sigui capaç de mantenir el vaixell en flotació per moltes inclemències que hi hagi en la travessia", ha resumit Mas.

El president ha descrit els tres reptes als quals s'enfronta el nou executiu. El primer és "aixecar el país, donar la volta a la recessió i a la creixent manca d'ocupació". El segon és mantenir, "costi el que costi, els pilars de l'estat del benestar" i el tercer és "donar la veu al poble de Catalunya per decidir quin ha de ser el nostre futur col·lectiu".

Després de la fotografia de família, els nous membres del govern s'han reunit per fer el primer consell executiu d'aquesta nova legislatura. En acabar la trobada, el conseller de la Presidència i portaveu del govern, Francesc Homs, i el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, han comparegut per informar dels acords assolits.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut