Científics investiguen sobre el càncer
Científics investiguen sobre el càncer
Barcelona

Els oncòlegs reclamen protocols per decidir qui rep tractaments pal·liatius contra el càncer

En el cas dels malalts de càncers incurables, els oncòlegs es veuen forçats a decidir qui pot gaudir de certs tractaments pal·liatius que no curen i només allarguen la vida, però que són molt costosos. Per això, demanen un protocol.

RedaccióActualitzat
L'ajust dels pressupostos sanitaris ha posat el sistema a prop del límit, segons alguns caps d'oncologia com els dels hospitals Clínic i Sant Pau, que asseguren que ja ha arribat el moment d'obrir a la societat el debat sobre el cost dels tractaments contra el càncer. El problema no està amb els medicaments que s'apliquen per curar la malaltia, sinó en aquells que allarguen la vida del malalt, sense tenir demostrada la curació. En aquests casos, els oncòlegs es veuen forçats a decidir qui pot gaudir de tractaments pal·liatius, ja que són molt costosos. Ho ha explicat el cap d'Oncologia de l'Hospital Clínic, Pere Gascón: "Ara tenim un problema perquè sabem que no podem donar el tractament a tothom qui ho necessitaria i hem de prendre unes decisions que no estan escrites". I és haver de decidir quines són les regles del joc i si es dóna el tractament a una persona o una altra.

"Avui dia els oncòlegs ens posem en una situació de fer una mica com Déu, vostè sí, vostè no, i ens crea una gran angoixa", reconeix Gascón, que reclama "unes regles molt clares de joc". El cap d'oncologia del Clínic manifesta davant tot plegat: "Èticament em costa molt posar un preu a una persona però possiblement estem arribant a un punt que ho haurem de fer". El problema és que aquesta decisió no la vull fer jo sol". Per això, demana un protocol, com passa en altres països: "Aquesta decisió ha de ser compartida amb malalts i la societat, fer unes comissions i arribar a alguna cosa consensuada". "Jo aquest pes ètic i moral vull que sigui compartit", ha afegit.

Però el debat no és fàcil. A països com els Estats Units o el Regne Unit han fixat en 50.000 euros el cost d'un any de supervivència. És a dir, que els tractaments que superen aquesta xifra i no garanteixen un any de vida no són aprovats.

D'altra banda, els especialistes alerten que s'ha alentit l'aprovació d'alguns tractaments nous i que ara triguen més a poder-se aplicar. Però també hi ha veus del sector mèdic que pensen que el moment actual pot servir per exigir a la indústria farmacèutica més eficàcia en la recerca i que, en alguns aspectes, la crisi també es pot veure com una oportunitat. El cap de recerca de l'Institut Català d'Oncologia, Ramon Salazar, assegura en aquest sentit: "La crisi econòmica ha comportat un augment de la rigorositat en l'avaluació de les indicacions de nous tractaments amb molècules innovadores en les seves indicacions possibles".

Sigui com sigui, els indicadors continuen mostrant com a Catalunya la taxa de supervivència al càncer és superior a la mitjana europea. Del que s'està alertant és que el nivell aconseguit es podria perdre si es creua una determinada línia vermella.
Anar al contingut