Barcelona

Moisès Broggi, cirurgià i humanista, mor als 104 anys

Reconegut per la seva tasca professional, Broggi ha destacat també per la seva implicació en la lluita per les llibertats i pel país. Va treballar fins als 80 anys, va publicar diversos llibres i va rebre nombrosos premis, entre els quals la Creu de Sant Jordi i la Medalla d'Or de la Generalitat. Amb més de 100 anys, Moisès Broggi va ser candidat a senador per ERC a les eleccions generals del 2011.

RedaccióActualitzat
El doctor Moisès Broggi ha mort als 104 anys. Reconegut per la seva tasca professional, Broggi ha destacat per la seva implicació en la lluita per les llibertats i pel país. Va treballar fins als 80 anys, va publicar diversos llibres i va rebre nombrosos premis, entre els quals la Creu de Sant Jordi i la Medalla d'Or de la Generalitat.

Broggi ha mort aquesta matinada a casa seva, al barri del Putget de Barcelona, rodejat de la seva família, tal com volia. Les despulles del cirurgià i humanista les han traslladat al tanatori de les Corts. El funeral serà dimecres, a dos quarts d'onze del matí.

Una vida dedicada a la medicina i al país

Nascut el 1908 a Barcelona, a l'Eixample, es va llicenciar en Medicina, en l'especialitat de cirurgia, a la Universitat de Barcelona, i es va formar amb els germans Trias i Pujol. Va exercir a l'Hospital Clínic de la capital catalana durant la República, en el primer servei d'urgències de 24 hores de tot l'estat. La guerra civil la va viure en primera línia de foc com a cirurgià de les brigades internacionals. Allà, Broggi va participar en la presa de decisions que van permetre salvar moltes vides, com ara la instal·lació de quiròfans mòbils i hospitals de campanya. Broggi també va ser testimoni d'importants avenços en el món de la medicina, com la introducció de l'anestèsia.

La seva experiència mèdica sobre la medicina i la relació entre metge i pacient, que considerava que s'està perdent, es va materialitzar l'any 2001 amb la publicació de la primera part de la seva autobiografia, "Memòries d'un cirurgià", que va completar el 2005 amb "Anys de plenitud". Totes dues obres van ser èxits editorials. A més a més, Broggi havia presentat a l'octubre l'obra 'La necessitat de ser útil' (Edicions 62), fruit de les converses sobre el sentit de la vida amb Teresa Pous.

El 27 de febrer del 2010, Broggi va assistir a la inauguració de l'Hospital de Sant Joan Despí que porta el seu nom.

Compromès fins al final amb Catalunya, amb més de 100 anys, Moisès Broggi va ser candidat a senador per ERC a les eleccions generals del 2011.



VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut