Jaume Matas assegut al banc dels acusats, en una imatge d'arxiu. (Foto: ACN)
Jaume Matas assegut al banc dels acusats, en una imatge d'arxiu. (Foto: ACN)
Madrid

Més de 300 polítics estan imputats en presumptes casos de corrupció

La majoria ha abandonat l'activitat pública, encara que al Parlament de València hi continuen nou imputats i un a les Balears. Més d'una trentena d'alcaldes i fins a mig centenar d'exalcaldes estan sent investigats per la justícia.

Europa PressActualitzat
Més de 300 polítics estan imputats en presumptes casos de corrupció per tot el territori de l'estat espanyol, especialment a les comunitats de l'arc mediterrani, amb les Balears i el País Valencià al capdavant, seguides de prop per Catalunya o Galícia. A més, estan en marxa investigacions sobre la gestió de diferents entitats financeres com Bankia o la Caixa d'Estalvis del Mediterrani (CAM), on en els seus consells d'administració hi havia diversos polítics.

Els casos de corrupció afecten tots els nivells de l'administració i les investigacions en marxa esquitxen tant els que han estat membres del govern central -com l'exministre José Blanco, relacionat amb l'"operació Campió"- com dirigents autonòmics i nombrosos alcaldes i responsables municipals.

Algun dels casos més sonats de corrupció descoberts en una comunitat autònoma són els de les Balears, que sumen gairebé un centenar d'imputats entre càrrecs i exalts càrrecs públics. La majoria van tenir lloc durant l'última legislatura de l'expresident Jaume Matas, imputat en una dotzena de casos relacionats amb la corrupció i el finançament irregular del PP balear durant el seu mandat. Entre les operacions en marxa a les Illes Balears destaquen casos com el que investiga les activitats presumptament irregulars comeses a través de l'Institut Nóos, que presidia Iñaki Urdangarin, o el "cas Over Marketing", en què està implicat el popular Pere Rotger, que recentment va dimitir del seu càrrec com a president del Parlament autonòmic, tot i que encara manté l'escó.

També en l'àmbit autonòmic són nombrosos els casos oberts al País Valencià. De fet, a les Corts autonòmiques hi ha nou diputats del PP amb imputació formal per casos relacionats amb delictes de corrupció. De tots ells, Pedro Hernández va renunciar al seu escó després de ser condemnat a tres anys de presó per la seva gestió al capdavant de l'Ajuntament de Torrevella. Fa poques setmanes va dimitir també José Manuel Vela com a conseller d'Hisenda per la presumpta filtració d'un document que havia demanat el jutjat. Diversos exalts càrrecs de l'administració de Francisco Camps estan implicats igualment en els nombrosos casos oberts a la comunitat, entre els quals destaquen investigacions tan importants com l'operació Gürtel o el "cas Nóos".

Un altre dels processos amb més repercussió pública durant els últims mesos és el dels EROs fraudulents d'Andalusia, on hi ha imputades prop de 70 persones entre elles l'exconseller d'Ocupació de la Junta, Antonio Fernández, l'exviceconseller Agustí Barberà, els exdirectors generals de Treball i Seguretat Social, un exparlamentari socialista o l'exdelegat provincial d'Ocupació.

XARXA DE CORRUPCIÓ MUNICIPAL

Això no obstant, la majoria dels casos de corrupció oberts a Espanya afecten els seus més de 8.000 municipis, on hi ha gairebé mig centenar d'exalcaldes i una trentena d'alcaldes en el poder que estan sent investigats judicialment. Alguns d'aquests mandataris embolicats en casos judicials són alcaldes de ciutats tan importants com Múrcia, Alacant, Lugo, Valladolid o Sabadell. A aquests s'hi sumen diverses desenes de regidors també implicats en aquests escàndols locals.

La majoria dels regidors municipals estan imputats per delictes de prevaricació, malversació de cabals públics, frau o tràfic d'influències, gairebé tots per causes relacionades amb l'urbanisme i l'adjudicació d'obres públiques. És el cas dels casos Pretòria o Mercuri, oberts a Catalunya, que investiguen presumptes trames de corrupció a Santa Coloma de Gramenet, Sant Andreu de Llavaneres i Sabadell.

També a Galícia són nombrosos els casos judicials que afecten diversos municipis i que han portat a la imputació al voltant d'una dotzena dels seus alcaldes, a més de provocar la dimissió d'altres alcaldes com els de Santiago de Compostel·la, Gerardo Roa, que va deixar el càrrec després de no haver declarat 291.000 euros en concepte d'IVA de la venda d'uns habitatges del seu promotora.

També concentren diversos casos de corrupció dels municipis de Canàries, on fins a una desena de regidors estan imputats en diferents casos judicials, a més de diversos que ja han deixat el bastó de comandament. Mentrestant, a la Comunitat de Madrid el cas de major corrupció obert és Gürtel, que ha esquitxat quatre alcaldes de la comunitat i tres exdiputats autonòmics. També està imputat l'exalcalde de Getafe i exalcalde de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), Pedro Castro.

Els escàndols de corrupció afecten altres localitats com Camas (Sevilla), on l'exalcalde i dos regidors han estat condemnats a 14 mesos de presó, Piélagos (Cantàbria), Plasencia (Càceres), La Muela (Saragossa), Cabrales (Astúries) o Águilas (Múrcia).

DE CORRUPCIÓ A TRUCADES A PROSTÍBULS

La majoria d'aquestes operacions estan relacionades amb delictes urbanístics, encara que hi ha casos curiosos com el del municipi gallec de Melón, amb només 1.400 habitants i en el qual l'alcaldessa -que va rellevar en el càrrec al seu marit inhabilitat- ha estat imputada per participar suposadament en la manipulació d'un full de control de treballs comunitaris a un veí que no els complia.

També a Galícia, l'exalcalde de la localitat corunyesa de Santa Comba va ser inhabilitat per a càrrec públic per concedir fins a 43 llicències de 'tablaos' flamencs al municipi per allargar l'hora de tancament dels locals d'hostaleria. També hi ha el cas del municipi càntabre de les Fregues de Valdearroyo, en què l'alcalde va nomenar a l'inici de la legislatura actual com a regidor del Medi Ambient a Juan Carlos Lantarón Pérez, condemnat el febrer del 2006 a sis mesos de presó i el pagament d'una multa després de declarar culpable d'un delicte d'incendi forestal.

Altres casos més cridaners, com el del regidor de Burgos que va dimitir després gastar 207.000 euros en dos mesos amb el telèfon mòbil de l'Ajuntament, o el de l'Ajuntament de Torrevella, en el qual alguns regidors van utilitzar els seus terminals per fer trucades a prostitutes o subscriure a un canal porno.

PARTITS POLÍTICS I ENTITATS FINANCERES

En alguns casos, la corrupció afecta el si dels partits polítics, com és el cas de la ja extingida formació Unió Mallorquina, desapareguda després que els seus dirigents, amb Maria Antònia Munar al capdavant, estiguin relacionats amb fins a nou casos de corrupció.

A Catalunya està obert el cas Millet, que estudia el presumpte finançament irregular de CDC a través del Palau de la Música i de l'enriquiment de la cúpula d'aquesta centenària institució cultural barcelonina. A més de l'expresident de l'entitat, Fèlix Millet, i l'exdirector financer, Jordi Montull, estan imputat l'extresorer de CDC, Daniel Osàcar, i l'exsecretari de Comunicació i actual director de Comunicació de l'Ajuntament de Barcelona, ​​Mar Puig.

Dins dels casos que estan sent investigats a Espanya cal destacar els del Bankia i la CAM, en què estan imputats exmembres dels seus consell d'administració que han ostentat càrrecs públics, entre ells els exministres Rodrigo Rato i Ángel Acebes, exsecretaris d'Estat, exdiputats o exalcaldes. També està en mans de l'Audiència Nacional investigacions sobre el Banc de València, Novacaixagalicia i Caixa Castella-la Manxa.
Anar al contingut