Barcelona

Investigadors catalans descobreixen una vacuna que frena la sida de forma temporal

Investigadors catalans, del projecte Hivacat, han descobert una vacuna que controla l'avenç del virus aproximadament durant un any. No és una solució definitiva que permeti deixar enrere els retrovirals, però redueix tres vegades la càrrega viral dels malalts.

RedaccióActualitzat
Pas important en la recerca d'una vacuna contra la sida. Investigadors del projecte Hivacat, amb seu a Catalunya, han descobert una vacuna que controla l'avenç del virus de manera temporal, aproximadament durant un any. No és, per tant, una solució definitiva que permeti deixar enrere els retrovirals, però sí que redueix un 90% de mitjana la càrrega viral dels malalts.

L'investigador de l'Hospital Clínic Josep Maria Gatell ha explicat que la reducció del virus es nota especialment a partir de la setmana 14 des que es rep la vacuna. Els efectes durant un any i, després, el virus es torna a fer present de manera gradual. Gatell ha admès que el projecte "no continuarà endavant, perquè no cura" i, per tant, no es comercialitzarà aquesta vacuna terapèutica, però sí que fa estar més a prop d'una solució definitiva als gairebé 30 milions d'afectats pel VIH a tot el món, 30.000 a Catalunya.

El doctor Felipe García, que és el principal investigador del projecte, ha destacat que "s'ha demostrat per primer cop que una vacuna terapèutica pot ser tan eficaç com el tractament amb retrovirals". La part dolenta, però, és que "per desgràcia no hem pogut curar cap pacient" perquè el virus ha reaparegut.

Els científics han fet servir la vacuna en 24 infectats amb el VIH i han comprovat que és efectiva en un 95% dels casos. Els resultats de la vacuna, fruit d'una col·laboració entre l'IDIBAPS i l'Hospital Clínic en el projecte Hivacat, han sortit publicats a la revista "Science Translational Medicine".


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut