Catalunya

Perilla la continuïtat d'una de cada tres llars d'infants privades a Catalunya

Les escoles bressol privades comencen l'any en situació crítica i temen pel seu futur. Factors econòmics i demogràfics han reduït en un 35% la demanda de places. Els pares busquen cada cop més solucions en l'àmbit familiar.

RedaccióActualitzat
Aquest any serà complicat per a les escoles bressol. La crisi provoca que moltes famílies no puguin pagar les guardaries i busquin cada vegada més l'ajuda dels avis o d'altres familiars. Perilla la continuïtat d'una tercera part de les llars d'infants privades a Catalunya.

Un dels exemples és la Llar d'Infants Ninot de Cerdanyola del Vallès, on hi ha la meitat de nens que el curs passat. El descens d'alumnes va començar fa dos anys. De 79 places autoritzades ara en tenen 33 de plenes. Asseguren que és el pitjor moment en els més de 30 anys d'història del centre, tal com explica la seva directora, Pilar Fàfila: "Normalment teníem les places plenes al mes de gener per al curs següent, i ara les famílies no vénen ni a preguntar. Són els dos anys probablement més durs de la meva vida perquè has de pair totes aquestes coses. Has de pair entrar en una escola i trobar-te-la buida". Part de les aules d'aquest centre de Cerdanyola del Vallès estan inutilitzades i la situació ha obligat el centre a acomiadar deu educadores.

L'Associació de Llars d'Infants de Catalunya,
que agrupa la major part d'aquests centres privats, calcula que el sector ha perdut el 35% de l'alumnat, un moment que qualifica de crític. Jordi Fibla, secretari general de l'associació, fa aquesta previsió pessimista: "Calculem que un 30% de la xarxa podria no començar les seves activitats al setembre del 2013".

Algunes famílies ja han optat per encarregar-se elles mateixes dels seus fills de 0 a 3 anys, una etapa en què l'escolarització no és obligatòria. La baixada de la natalitat i la pèrdua de població són altres factors associats a aquesta davallada d'alumnes. També creuen que els ha perjudicat l'increment de centres no regulats, i denuncien una falta de planificació per part de l'administració, a qui demanen un cop de mà. Segons Jordi Fibla: "Ens conformaríem amb una ajuda que impliqués que les famílies haguessin de suportar una menor càrrega econòmica a l'hora de portar el nen a l'escola bressol". El Departament d'Ensenyament no té previst, de moment, cap tipus de concert econòmic per a aquests centres.






















VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut