Vista del pati interior de d'un complex fabril ocupat del Poblenou
Vista del pati interior de d'un complex fabril ocupat del Poblenou (Foto: ACN)
Barcelona

Desallotgen una cinquantena de persones que vivien en dues naus del Poblenou

El propietari de les naus va presentar una ordre judicial perquè es desallotgessin els edificis. A més, tècnics municipals van inspeccionar les instal·lacions i van comprovar que no eren segures per a la gent que hi dormia.

RedaccióActualitzat
Una cinquantena de persones han hagut d'abandonar dues naus industrials al barri de Poblenou per raons d'insalubritat i inseguretat. Es tracta d'uns edificis situats al carrer Zamora en els quals vivien una cinquantena de persones que es dedicaven majoritàriament a la recollida de ferralla. La propietat va presentar una denúncia arran d'aquest fet i durant el matí s'ha procedit a desallotjar les naus.

En una de les naus, en la qual s'emmagatzemava i manipulava ferralla, dormien tretze persones i en l'altra, en la qual avui dormien 34 homes, es duien a terme activitats musicals i festives, segons ha explicat el comissionat d'Immigració de l'Ajuntament de Barcelona, Miquel Esteve.

Diverses fonts municipals van inspeccionar prèviament els edificis en el marc del pla d'ocupacions del districte de Sant Martí. Així doncs, es va comprovar que l'estructura que ha estat desallotjada no era segura per a les persones que hi dormien i tampoc reunia les condicions de salubritat adequades.

El desallotjament s'ha fet de manera pacífica. L'operatiu ha començat a un quart de nou del matí i s'ha portat a terme per la Guàrdia Urbana, els Mossos d'Esquadra, la Policia Nacional, els Bombers, el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), que ha hagut d'atendre un dels desallotjats que ha tingut un atac d'ansietat, i els Serveis Socials municipals. Els operatius els han identificat i els han ofert allotjament pal·liatiu i temporal.

El comissionat d'Immigració ha destacat que la Policia Nacional només s'ha emportat a 14 de les 47 persones al centre d'estrangers de la Zona Franca per identificar-les, per la qual cosa majoritàriament els desallotjats són persones en situació regular.

Miquel Esteve han explicat que 13 dels desallotjats han acceptat ser atesos pels serveis socials i 4 d'ells seran allotjats i iniciaran, aviat, un programa de reinserció sociolaboral, mentre que 3 més estan meditant l'oferta i 6 més han rebutjat el suport. El responsable municipal ha citat el desconeixement i la desconfiança en les administracions com els culpables que la majoria dels desallotjats no acceptin el suport dels serveis socials.

Manel Andreu, un dels membres de l'associació de veïns i xarxa de suport dels subsaharians, ha expressat els seus dubtes arran de les mesures ofertes per l'Ajuntament. Segons explica, fa uns dies el consistori va comunicar que els residents podien acollir-se a un nou pla d'assentaments per tenir una vivenda i un pla d'inserció laboral personalitzat sempre que deixessin el negoci de la ferralla. Per molts dels residents, aquest negoci representa l'única font d'ingressos per a ells i les seves famílies.

L'Ajuntament de Barcelona ha intercedit davant del jutge perquè la propietat de les naus permeti a les persones que tenen ferralla o pertinences al seu interior, recuperar-les.

Esteve ha explicat que en el districte de Sant Martí hi ha 25 assentaments en els quals pernocten unes 400 persones i que després de ser inspeccionats tots els qui havia en la primera fase del pla, no està previst desallotjar cap més.


Anar al contingut