Representants d'ERC i CiU durant la seva reunió al Parlament
Representants d'ERC i CiU durant la seva reunió al Parlament
Barcelona

CiU i ERC acorden pressionar el govern de Rajoy perquè flexibilitzi l'objectiu de dèficit

En la primera reunió que han mantingut les dues formacions per començar a desenvolupar el pacte de governabilitat que van rubricar a finals de desembre, convergents i republicans han acordat demanar que aquest objectiu de dèficit passi del 0,7% a l'1,5% del PIB.

RedaccióActualitzat
Convergència i Unió i Esquerra Republicana aposten per promoure una iniciativa conjunta amb els partits catalans per pressionar l'estat espanyol perquè flexibilitzi l'objectiu de dèficit català i, d'aquesta manera, poder suavitzar les polítiques d'austeritat. En la primera reunió que han mantingut les dues formacions per començar a desenvolupar el pacte de governabilitat que van rubricar a finals de desembre, convergents i republicans han acordat demanar que aquest objectiu de dèficit passi del 0,7% a l'1,5% del PIB.

La inauguració de l'AVE a Girona i Figueres
d'aquest dimarts podria ser un bon moment. El president de la Generalitat, Artur Mas, i el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, es veuran per primer cop des de la reunió pel pacte fiscal. Tant la federació nacionalista com els republicans volen aprofitar la visita de Rajoy per reclamar-li les inversions pendents en infraestructures i per obrir el diàleg sobre la consulta d'autodeterminació.

Entre altres qüestions, la reunió entre CiU i ERC, marcada pel bon clima, ha servit per començar a perfilar els objectius més immediats de cara als propers quatre anys. Tots dos partits s'intercanviaran aquesta setmana els primers esborranys de la declaració a favor del dret a decidir que volen aprovar en el primer ple de la legislatura.

Un altre aspecte és la creació del Consell Català per a la Transició Nacional. Aquest òrgan ha d'estar en funcionament al febrer i assessorarà el govern de la Generalitat sobre el procés que ha de conduir a celebrar una consulta d'autodeterminació el 2014. Aquest consell estarà obert a totes les forces polítiques compromeses amb el dret a decidir.

Les reunions de seguiment de l'acord CiU-ERC es faran al Parlament cada dilluns a dos quarts de cinc de la tarda. A les trobades hi assistiran Jordi Turull i Marta Llorens, per part de CiU, i Marta Rovira i Lluís Salvador, per part d'ERC. Segons ha explicat el secretari general de CDC, Oriol Pujol, aquestes "reunions rutinàries de treball" abordaran dos grans àmbits de treball: la recuperació econòmica i la cohesió social, amb els pressupostos del 2013 com a gran eix, i la "transició nacional", que es concreta, en primer lloc, en l'aprovació al Parlament d'una declaració de sobirania del poble de Catalunya que estableixi el compromís ferm amb l'exercici del dret a decidir.




Anar al contingut