Bosses d'escombraries
La meitat del menjar que es produeix al món acaba a les escombraries
Londres

La meitat dels aliments que es produeixen a tot el món, equivalent a 2.000 milions de tones, va a les escombraries

La meitat dels aliments que es produeixen a tot el món, equivalent a 2.000 milions de tones, va a les escombraries, segons un informe de l'Institut d'Enginyers Mecànics de Londres.

RedaccióActualitzat
La meitat dels aliments que es produeixen a tot el món, equivalent a 2.000 milions de tones, va a les escombraries, segons un informe de l'Institut d'Enginyers Mecànics de Londres.

D'acord amb aquesta institució britànica, el mal emmagatzemament, dates molt estrictes sobre el venciment en l'empaquetat i consumidors molt exigents són les causes d'aquest malbaratament.

A més, en el cas del Regne Unit, un 30 % dels vegetals no es conreen perquè l'aspecte que tenen faria més difícil la seva venda als mercats, segons el document.

El director d'Energia i Medi Ambient de l'institut, Tim Fox, ha explicat que "la quantitat de menjar malbaratat a tot el món és sorprenent. Aquest menjar es podria utilitzar per alimentar una població mundial creixent i tots els que avui passen gana".

"A més, és un malbaratament innecessari de terra, aigua i recursos energètics utilitzats en la producció, procés i distribució dels aliments", ha afegit.

Segons Fox, els supermercats exigeixen "aliments amb una presència perfecta" per poder-los vendre.

Alhora, l'informe assenyala que una gran quantitat d'aigua, aproximadament 500.000 milions de metres cúbics, s'utilitza per a conreus que mai no arribaran a consumir-se.

L'ONU estima que per a l'any 2075 hi haurà 3.000 milions de persones més al món que caldrà alimentar, ja que la població arribarà als 9.500 milions.

Fox ha explicat que els experts han de fer un esforç per impedir aquest malbaratament de menjar i desenvolupar formes més eficients de conrear, transportar i emmagatzemar aliments. "Per aconseguir-ho, els governs, les agències de desenvolupament i organitzacions com l'ONU han de treballar plegats per ajudar a canviar la mentalitat de la gent i desincentivar els pagesos, productors d'aliments, supermercats i consumidors a practicar polítiques malbaratadores", ha reblat Fox.


Guia per evitar de llençar menjar

Per altra banda, l'Oficina de Medi Ambient de la Universitat Autònoma de Barcelona i la Fundació Alícia han editat una guia per a la prevenció dels residus alimentaris en el sector de l'hostaleria, la restauració i el càtering. Es calcula que el sector llença a les escombraries entre un 4 i un 10% dels aliments adquirits.

La guia per a l'aprofitament dels aliments i la reducció del malbaratament alimentari es presentarà a la seu de la Fundació Alícia. Durant la presentació es mostraran exemples pràctics per evitar aquest malbaratament.





Anar al contingut