Mariano Rajoy en una imatge d'arxiu
Mariano Rajoy en una imatge d'arxiu
Alger

El govern espanyol prepara un nou model de finançament autonòmic de cara al 2014

Les primeres propostes del nou model es podrien tenir enllestides aquest 2013. L'objectiu, donar resposta a la caiguda d'ingressos que han tingut les comunitats arran de la crisi. Les comunitats autònomes es podrien pronunciar aquest divendres.

RedaccióActualitzat
En ple debat sobiranista a Catalunya, el govern espanyol ha anunciat que està preparant un nou sistema de finançament autonòmic. Segons fonts de l'executiu de Mariano Rajoy, el nou model ha de donar resposta a la important caiguda d'ingressos que han tingut les comunitats arran de la crisi. De moment, el govern espanyol ha encarregat uns estudis preliminars per a la reforma del finançament autonòmic, de manera que les primeres propostes es podrien tenir enllestides aquest 2013.

Fonts de la delegació espanyola que han participat a Alger en la cinquena cimera hispanoalgeriana han concretat que cal treballar en profunditat durant aquest any perquè la modificació del sistema de finançament es pugui aprovar en la recta final de la legislatura actual. El nou sistema de finançament autonòmic hauria d'estar enllestit l'any que ve i hauria de substituir el que està en vigor des del 2009.

La reforma l'ha oferta el cap del govern, Mariano Rajoy, als presidents autonòmics i, de manera especial, al president català, Artur Mas, davant les seves aspiracions sobiranistes. Mas i molts altres responsables de comunitats, fins i tot governades pel PP, han considerat injust el model actual i n'han reclamat una modificació. També la presidenta del PP Català, Alícia Sánchez-Camacho, ha demanat a Rajoy que obri negociacions sobre el finançament català.

Les comunitats autònomes es podrien pronunciar
aquest divendres sobre els informes preliminars que el govern ha encarregat. L'executiu espanyol assegura que també impulsarà la reforma de les administracions locals, que el Consell de Ministres té previst tirar endavant a finals d'aquest mes.

Aquest assumpte ja va ser abordat en l'última Conferència de Presidents, que en la declaració final va recollir que el sistema s'avaluarà en els terminis que marca la llei i que s'estudiarà en el si del Consell de Política Fiscal i Financera.
Anar al contingut